Dia Pernah Membenci Vegetarian, Tetapi Kini 134k Orang Malaysia Mengikuti Dan Belajar Darinya

You are currently viewing Dia Pernah Membenci Vegetarian, Tetapi Kini 134k Orang Malaysia Mengikuti Dan Belajar Darinya

Anda mungkin pernah mendengar tentang Chef Dave, chef vegan yang menjadi viral pada tahun lepas kerana resipinya mencipta semula masakan popular Malaysia tanpa menggunakan produk haiwan. Beliau juga melengkapkan pengikut yang berminat dengan teknik dan kemahiran untuk memasak hidangan berasaskan tumbuhan secara maya melalui Akademi D’Vegan.

“Selepas 1 tahun mencipta kandungan, saya menyedari ramai penonton saya sangat suka memasak dan ingin mengetahui lebih lanjut, tetapi mereka tidak mempunyai saluran yang sesuai untuk dilengkapi dengan teknik dan kemahiran memasak yang betul,” kata Chef Dave kepada Vulcan Post .

“Saya sedar mereka sentiasa kurang keyakinan dalam kemahiran memasak teknikal, jadi saya memutuskan untuk memulakan akademi ini untuk menggalakkan mereka, membina keyakinan mereka sambil menyediakan mereka dengan semua pengetahuan yang diperlukan untuk menjadi tukang masak yang lebih baik.”

Saluran YouTubenya dimulakan pada Disember 2019 untuk mendokumentasikan perjalanannya beralih kepada veganisme. Hari ini, ia sudah mencecah 60.7k pelanggan, dan halaman Facebook awamnya mempunyai lebih 134k pengikut.

Mengasah Kemahirannya

Sebagai permulaan, Chef Dave sentiasa menyasarkan khalayak ramai. Berbilang bahasa, video awalnya telah dijalankan dalam bahasa Inggeris dan Mandarin.

Sehinggalah dia diberhentikan daripada kerjanya sebagai chef talian pelayaran Disney pada Mac lalu, dia mula memuat naik video baharu sehari untuk mengatasi kebosanan semasa PKP.

Terdapat kira-kira 100 video di salurannya
Source: Vulcan post

Di sebalik usahanya, saluran itu hanya menarik kira-kira 1.9k pelanggan dalam tempoh sebulan pada 2020, angka yang dianggapnya rendah. Chef Dave memberitahu Astro Ulagam, “Ini benar-benar melemahkan semangat saya. Pada masa yang sama, saya juga melihat kesilapan cara saya.” Dan pengawasan ini tidak menjadikan videonya dalam bahasa Melayu untuk menyasarkan khalayak tempatan yang lebih besar.

Dengan berputar pantas, dia melihat kemasukan pelanggan, walaupun kebanyakannya pelanggan asing. Untuk menjangkau lebih ramai rakyat Malaysia, dia membuat improvisasi dan meninggalkan memo yang menerangkan keadaannya di depan pintu semua orang yang tinggal di kondonya.

Ia berjaya, dan bilangan pelanggannya mencapai 10k. Terlalu gembira tetapi ingin tahu, dia mengikuti serbuk biskut untuk mengetahui bahawa semuanya adalah hasil tweet seorang gadis Melayu berusia 17 tahun tentang saluran YouTubenya.

Chef Dave memberitahu Vulcan Post bahawa majoriti demografi pelanggannya terdiri daripada 62% wanita dengan 79.7% daripada mereka adalah rakyat Malaysia. Selebihnya adalah warganegara dari Singapura, Indonesia, India, AS, Australia, Brunei, Filipina, Kanada dan lain-lain.

Dia juga menambah bahawa 90% pengikutnya di Facebook tidak menganggap diri mereka vegan. “Mereka hanya mahu mendapat pendidikan tentang veganisme dan belajar tentang makanan berasaskan tumbuhan yang sihat. Ada yang menyebut kepada saya sebelum ini bahawa mereka suka menonton saya memasak kerana mereka rasa ia menghiburkan,” kata chef itu.

Itulah yang ingin dilakukan oleh akademinya, tetapi kemasukan peribadi Chef Dave ke dalam komuniti vegan juga tidak lancar.

Mencabar diri sendiri

Bercakap kepada Vulcan Post, Chef Dave mengaku bahawa dia tidak tahu definisi perkataan “vegan” sebelum mengamalkan diet. Selain itu, dia mempunyai berat sebelah sendiri terhadap vegetarian.

Tukang masak itu pernah mengejek membalas bahawa tumbuhan berasa sakit, terutamanya kepada mereka yang menyokong bahawa adalah salah untuk memakan haiwan yang tercedera dalam proses itu.

Selepas menonton dokumentari mengenai perubahan iklim dan kekejaman haiwan, bagaimanapun, dia menerima keputusan yang salah, akhirnya mengamalkan gaya hidup juga.

“Ia agak sunyi apabila saya mula-mula menjadi vegan kerana saya tidak mempunyai ramai rakan vegan,” katanya. “Pada mulanya saya tidak tahu ada komuniti vegan di Malaysia. Apabila saya menemui kumpulan Facebook vegan, saya teruja dan menyertai mereka untuk menjadi sebahagian daripada komuniti itu.”

Mahu menggalakkan lebih ramai rakyat Malaysia mengamalkan diet juga, dia menjadikan halangan untuk masuk ke kelasnya sebagai satu halangan yang mudah. Hanya dengan yuran seumur hidup RM88, sesiapa sahaja dialu-alukan untuk menyertai Akademi D’Vegan.

Kelas dijalankan secara langsung dan video juga akan disimpan dalam kumpulan untuk mereka yang tidak dapat hadir untuk memainkan semula pada masa mereka sendiri. Jika pelajar memerlukan penjelasan mengenai butiran tertentu, tukang masak akan menangani masalah mereka melalui sesi Soal Jawab mingguannya.

Tiada peralatan pengeluaran yang mewah, hanya telefon yang dipasang di dapur
Source: Vulcan post

Pelajaran ini juga bertujuan untuk mendidik ahli tentang teknik memasak vegan, bukannya prosedur untuk resipi yang telah ditetapkan. Dengan cara ini, pelajar boleh menyesuaikan kemahiran yang dipelajari untuk resipi mereka sendiri dan berkongsi hidangan mereka dengan rakan sekelas dalam talian.

“Dalam setahun, terdapat 52 kelas di mana pelajar akan mempelajari pelbagai jenis masakan Malaysia yang terdiri daripada masakan Orang Asli, Melayu, India, Baba Nyonya, Sabah dan Sarawak,” ulas Chef Dave.

Akademi D’Vegan mempunyai 1,350 pelajar setakat ini dan berharap untuk mengalu-alukan kira-kira 1,000 lagi terdiri daripada wanita B40 yang bertungkus-lumus untuk memilikinya menerusi inisiatif #TABUNGKASIH. Di sinilah orang ramai boleh menaja yuran kemasukan individu B40 dengan menderma kepada inisiatif tersebut.

Untuk layak menerimanya, penerima hanya perlu menunjukkan bukti sebagai penerima Bantuan Sara Hidup.

Apabila ditanya mengenai rancangan masa depannya, Chef Dave berkata bahawa ia tidak mahu kembali memasak di laut. Sebaliknya, dia menumpukan perhatian untuk mengembangkan akademi, yang akan menjadi usaha jangka panjang dengan sasaran untuk mencapai 10k ahli menjelang akhir 2021.

Jika anda ingin merasai kesedapan minum kopi di petaling street anda boleh singgah di luckbros kopi.

Media Massa

Facebook: https://www.facebook.com/groups/nakbelajarmasak/

Instagram: https://www.instagram.com/online_vegan_academy/

Tiktok: https://www.tiktok.com/@chefdaveveganjourney/playlist/D%E2%80%99Vegan%20Academy-7032561226097920795

“Article Curated By Ammar”