6 Tempat Murtabak Terbaik Di KL Dan PJ Hari Ini

You are currently viewing 6 Tempat Murtabak Terbaik Di KL Dan PJ Hari Ini

Roti prata (atau roti canai) boleh dijadikan snek yang sempurna, tetapi apabila anda inginkan sesuatu yang lebih enak dan mengenyangkan, murtabak sentiasa menjadi pilihan. Di Singapura, anda akan menemui banyak contoh yang baik di kedai prata kegemaran anda, tetapi jika anda mencari murtabak terbaik untuk memenuhi keinginan sarapan, makan tengah hari, makan malam atau makan malam anda semasa di KL atau PJ, anda telah datang ke tempat yang betul.

Di sinilah tempat untuk mencari murtabak terbaik di bandar-bandar Malaysia apabila anda melintasi tambak seterusnya.

Apa itu murtabak?

Popular di Asia Tenggara dan Semenanjung Arab, hidangan ini berbeza dari segi nama dan resipi. Bergantung pada lokasi, perkataan ‘Mutabbaq’ bermaksud ‘dilipat’ dalam bahasa Arab. Di Malaysia, lipatan daging yang menyelerakan biasanya terdapat di restoran India Muslim dan gerai jalanan.

Sesuai untuk bila-bila masa sepanjang hari, murtabak klasik Malaysia ialah roti persegi yang disumbat dengan daging cincang, telur, bawang putih dan bawang merah. Rangup di tepi tetapi enak dan sihat di tengah, murtabak dilengkapkan dengan hidangan kari atau jeruk bawang untuk mengimbangi rasa.

Berasa lapar? Tandai halaman ini untuk lawatan seterusnya ke Kuala Lumpur dan Petaling Jaya di Lembah Klang.

6 tempat murtabak terbaik di KL dan PJ:

Restoran Mahbub

Terletak di Bangsar dan Damansara Damai, Mahbub wajib dikunjungi untuk menyajikan salah satu pilihan murtabak dan roti terbaik di KL. Dengan harga RM10 (lebih kurang S$3), anda boleh memilih antara ayam, daging lembu atau sardin sebagai inti. Lebih baik lagi, pilih ketiga-tiganya untuk memutuskan mana yang paling anda suka. Selain murtabak, pastikan anda juga mencuba Nasi Briyani Ayam Madu (atau Briyani Ayam Madu), yang telah menjadi hidangan istimewanya sejak 1974.

Waktu operasi: 7.30 pagi – 11 malam

(Kredit gambar: platselangor)

Alamat: 15-17, Lorong Ara Kiri 1, Bangsar, 59100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 3-2095 5382

Gee Murtabak Singapore & Murtabak Cheese

Ia mempunyai perkataan Singapura di dalamnya, tetapi Gee Murtabak Singapura dari Ampang sedang menarik KL dengan hidangan istimewanya – murtabak. Berharga antara RM14.70 hingga RM29.40 (lebih kurang S$4.50 hingga S$9), menu ini menawarkan pelbagai hidangan lazat yang berbaloi dengan kalori anda, tetapi kami amat mengesyorkan murtabak ayam dan murtabak daging. Bagi penggemar keju, cubalah murtabak popular mereka dengan keju.

Waktu operasi: 3 petang – 11 malam

(Kredit gambar: iluminasi media)

Alamat: Gerai No.11, Medan Selera, Jln Pandan Indah 3/3, Pandan Indah, 55100 Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 18-771 3525

Valentine Roti

Terletak di Jalan Semarak, KL, Valentine Roti ialah tempat terbaik di bandar ini untuk hidangan roti daripada roti canai hingga murtabak. Ia berbaloi untuk dikunjungi, terutamanya untuk hidangan istimewa mereka seperti murtabak ayam dan murtabak kambing. Singgah dan nikmati hidangan terkenal mereka untuk makan malam atau sesiapa sahaja yang mengidam makan malam.

Waktu operasi: 4 petang – 12 pagi

(Kredit gambar: @yahya_imran)

Alamat: Stor No. 1, Jalan Semarak Opposite Menara Celcom, 54000 Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 12-293 6248

Murtabak Ana

Terkenal dengan murtabaknya, Murtabak Ana adalah tempat yang anda perlukan untuk pilihan yang lazat pada harga yang berpatutan. Anda boleh menemui gerai mereka berhampiran pasar Chow Kit. Pelanggan yang kembali tidak dapat menahan pilihan murtabak mereka, berkat resipi dan masakan mereka yang konsisten. Ia pasti berbaloi.

Waktu operasi: 8 pagi – 12 malam

(Kredit gambar: @adlitgzahid)

Alamat: Chow Kit, 50300 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 18-270 3483

Mat Murtabak Gombak

Jika anda menginap di Gombak, singgahlah ke Mat Murtabak untuk hidangan murtabak yang lazat. Harga di sini adalah antara RM20 hingga RM36 (lebih kurang S$6 hingga S$11), bergantung pada jenis isi daging yang anda pilih. Tidak boleh membuat keputusan? Pilihan terbaik di KL ini ialah murtabak ayam dan murtabak daging, tetapi pilih versi keju untuk meningkatkan pengalaman murtabak anda. Anda tidak akan menyesal.

Waktu operasi: 11 pagi – 10 malam

(Kredit gambar: @matmurtabakgombakhq/Instagram)

Alamat: Lot 3011, jalan kerdas 4,batu 6 ,53100 gombak Gombak, 53100 Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 12-262 6475

Murtabak Muslim Kuala Lumpur dan Roti John

Terdapat sebab mengapa sentiasa ada baris gilir di sini. Terkenal dengan murtabak bersaiz besar dagingnya, yang berharga antara RM3.50 hingga RM12 (lebih kurang S$1 hingga S$3.70), makanan jalanan yang berpatutan di sini dibungkus dengan daging, bawang, telur dan keju, sebelum dijadikan kuali -digoreng dengan sempurna untuk kemasan yang rangup.

Waktu operasi: 1 – 9 malam Isnin hingga Khamis dan Sabtu; 1 pagi – 9 malam Jumaat; tutup pada hari Ahad

(Kredit gambar: Murtabak Muslim KL/roti JOHN KL juga dikenali Murtabak Muslim/pokdee/Facebook)

Alamat: No.14, Jalan Gurney, Kampung Datuk Keramat, Wilayah Persekutuan, Kampung Datuk Keramat, 54000 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 12-907 8827