10 Tempat Nasi Lemak Terbaik Di KL Dan PJ Untuk Hidangan Nasi Kelapa Paling Wangi

You are currently viewing 10 Tempat Nasi Lemak Terbaik Di KL Dan PJ Untuk Hidangan Nasi Kelapa Paling Wangi

Jika ada satu hidangan yang orang Malaysia tidak boleh menolak, ia adalah nasi lemak. Rasanya di mana-mana adalah sesuatu yang dipegang oleh ramai orang dan anda boleh memilikinya pada bila-bila masa sepanjang hari. Jika anda mengembara melintasi tambak untuk berseronok, ada baiknya anda singgah di gerai nasi lemak terbaik di Kuala Lumpur (KL) dan Petaling Jaya (PJ) di Malaysia untuk menjamu selera.

Mengenai nasi lemak, hidangan kegemaran semua orang sepanjang hari

Nasi lemak merentasi sempadan kaum di Malaysia. Versi Cina mempunyai nasi yang lebih kaya dan lebih berminyak, manakala versi Melayu biasanya dibungkus dengan aromatik seperti serai, pandan dan halia. Nasi lemak yang dimasak oleh orang Cina biasanya dihidangkan dengan kari; sama ada ayam, babi atau babi hutan. Tetapi jika anda melihat gerai nasi lemak yang dikendalikan oleh orang Melayu, harapkan hidangan yang mantap dan pedas seperti rendang, sambal goreng dan ayam goreng berempah. Orang Peranakan juga mempunyai versi mereka sendiri, biasanya dihidangkan bersama kangkung belachan dan sambal udang.

Sebungkus nasi lemak yang sederhana boleh menyempurnakan hari anda. Rakyat Malaysia dari semua lapisan masyarakat akan bersetuju bahawa nasi lemak adalah satu makanan yang mewakili warisan pelbagai budaya kita dan satu yang menyatukan orang ramai. Jika anda sudah melihat persembahan yang terlalu dikomersialkan yang disajikan di Madam Kwan’s atau Village Park, sudah tiba masanya untuk menerokai permata tersembunyi yang tersebar di sekitar KL untuk beberapa nasi lemak terbaik yang ditawarkan di bandar ini.

Gerai-gerai ini digemari oleh penduduk tempatan kerana harganya yang berpatutan, asli dan lazat, menjadikannya antara tempat terbaik untuk penanda buku jika anda mencari makanan yang enak di kawasan kejiranan KL atau PJ di Lembah Klang. Berikut adalah tempat nasi lemak terbaik di KL dan PJ untuk menandakan senarai anda.

10 tempat nasi lemak terbaik di KL dan PJ:

Nasi Lemak Antarabangsa

Tempat ini mungkin merupakan salah satu restoran nasi lemak yang paling dikenali di KL dengan pelbagai cawangan di seluruh Lembah Klang, tetapi anda perlu pergi ke cawangan asal di Kampung Baru untuk pengalaman terbaik. Nasi Lemak Antarabangsa menyajikan nasi lemak yang menakjubkan dengan pelbagai hidangan iringan untuk dipilih. Sambal di sini lebih kepada versi yang manis, tetapi anda boleh menjadikan pinggan anda lebih pedas dengan iringan seperti rendang, sambal sotong, dan banyak lagi.

(Kredit gambar: @foodeemogul)

Alamat: 4, Jalan Raja Muda Musa, Kampung Baru, 50300 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 11-5111 1991
Waktu buka: 8am – 12am setiap hari

Nasi Lemak Tanglin

Penduduk kota berduyun-duyun ke Nasi Lemak Tanglin setiap hari jadi harapkan beratur panjang di hadapan gerainya di Pusat Makanan Tanglin. Tempat itu mengimbau kenangan ramai pengunjung setia, ramai daripada mereka telah mengunjungi gerai itu sejak 1948 apabila ia hanyalah sebuah pondok kayu di tempat yang sama. Nasi Lemak Tanglin, kini dikendalikan oleh generasi kedua Zainal Abidin Hassan, berpegang pada resipi keluarga yang tidak berubah selama tujuh dekad. Elemen kemenangan dalam hidangan ini ialah sambal tumisnya, yang pedas dan seimbang. Iringan popular termasuk limpa berlada (limpa lembu berempah), sambal kerang (kerang cili) dan kuah hitam daging (sos daging lembu gelap dengan sambal tumis).

(Kredit gambar: @nasilemaktanglin1948)

Alamat: Kompleks Makan Tanglin, Gerai, No. 6, Jalan Cenderasari, Wilayah Persekutuan, 50480 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 17-277 3176

Nasi Lemak Angah

Pengasas Fadly Fuad memulakan perniagaannya dari sebuah gerai kecil di stesen LRT kepada sebuah restoran serba lengkap yang menyajikan nasi lemak bungkus yang sederhana. Setiap peket dibalut dengan daun pisang untuk pewangi tambahan. Nasinya kaya dengan aromatik seperti pandan, serai dan halia. Walau bagaimanapun, sambalnya agak lembut – jadi anda boleh menikmati setiap sudu tanpa sebarang masalah. Tambahnya dengan sambal ayam khasnya, sambal paru (paru-paru lembu) dan sambal kerang (kerang).

(Kredit imej: @lazquest/Instagram)


Alamat: Pasar Batu 2 1/2 Ipoh, Jln Sultan Azlan Shah, Sentul, 51200 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 17-671 2213

Nasi Lemak Saleha

Nasi Lemak Saleha adalah permata tersembunyi di Ampang. Pemiliknya Kak Saleha telah berkecimpung dalam perniagaan selama lebih 30 tahun, restoran itu berada di tempat yang sama di Kampung Pandan sejak ia bermula, dengan pos kedua di Sri Rampai. Ia terkenal dengan ayam rendangnya, serta sambal yang sesuai dengan nasi kelapa yang gebu.

(Kredit gambar: @shaa.eatss)

Alamat: 3, Jalan Pandan Prima 1, Dataran Pandan Prima, 55100 Kuala Lumpur, Selangor, Malaysia
Telefon: +60 17-747 0100

Nasi Lemak Wanjo Kg Baru

Nasi Lemak Wanjo telah wujud selama beberapa dekad sebagai salah satu restoran nasi lemak yang paling popular di Kampung Baru. Mereka dibuka dari 7.00AM hingga 12.00AM, menghidangkan nasi kelapa panas dengan pelbagai hidangan lazat untuk sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam. Tambah hidangan nasi lemak anda dengan sambal sotongnya, ayam goreng berempah serta paru goreng (paru-paru lembu goreng berempah).

(Kredit gambar:)

Alamat: 8, Jalan Raja Muda Musa, Kampung Baru, 50300 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 11-6336 1963

Big Tree Head Mamak

Tempat nasi lemak ini adalah rahsia yang sangat tersimpan di kalangan orang yang tinggal di dalam dan sekitar Kepong. Nasi lemak itu sendiri cukup lazat – perasa biasa yang dihiasi dengan telur goreng – tetapi apa yang menjadikan ini hidangan yang menang adalah ayam goreng istimewanya. Ayam goreng rangup berbaloi untuk memecahkan kiraan kalori anda, dan merupakan tambahan yang sempurna untuk nasi lemak anda.

(Imej:@epicureancyndi)

Alamat: Persiaran Mergastua, Kepong Baru, 52100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia

Nasi Lemak Ujang Corner

Nasi Lemak Ujang Corner telah wujud sejak berpuluh tahun dan tidak dinafikan antara nasi lemak terbaik yang boleh anda temui di KL. Variasi nasi lemak sotongnya wajib dicuba kerana sambalnya dimasak lebih lama daripada biasa, dengan rasa umami yang lebih kuat. Tempat ini menyajikan nasi lemak kukus (kukus), menghasilkan nasi yang gebu dan wangi yang paling sesuai dimakan bersama dengan hidangan iringan seperti sambal, rendang dan kari.

(Kredit gambar: Nasi Lemak Ujang Corner/Facebook)

Alamat: Gerai MPS No. 1, Gerai Taman Greenwood,, Jln Batu Caves, Taman Greenwood, 68100 Batu Caves, Selangor, Malaysia
Telefon: +60 17-333 7791

Nasi Lemak Medan Selera 223

Jika anda sedang mencari tempat untuk membawa rakan-rakan yang melawat, Nasi Lemak Medan Selera adalah tempat yang anda perlu pergi. Terdapat dua gerai – Nasi Lemak Panas Yati dan Nasi Lemak Panas Suri – menyajikan nasi lemak bungkus yang baru dibalut dengan telur rebus, ikan bilis, kacang tanah dan sebiji sambal yang lazat. Yati menyajikan persembahan yang lebih pedas manakala versi Suri sedikit lebih manis. Satu lagi kelebihan ialah suasana ‘muhibbah’ yang dipenuhi dengan persembahan muzik secara langsung dan berjemur.

(Kredit imej: @andreltt/Instagram)

Alamat: Medan Selera Jaya, 223, Jalan 51a/223, Seksyen 51a, 46100 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
Telefon: +60 12-385 4541

Bumbung Nasi Lemak PJ Sea Park

Nasi Lemak Bumbung ialah tempat yang popular untuk mengidam lewat malam anda (tempat ini dibuka sehingga 4 pagi). Terletak di lorong belakang di belakang Maybank di Seapark, Nasi Lemak Bumbung menawarkan suasana yang menarik tidak seperti yang lain — anggap ini sebagai ‘mamak’ hippy jika boleh. Wajib ada nasi lemak dan ayam gorengnya, digandingkan dengan sambal pedas dan aromatik yang mungkin sedikit terlalu cair bergantung pada pilihan anda.

(Kredit imej: @cathxerica.foodescapades/Getty Images)


Alamat: 6, Jalan 21/11b, Sea Park, 46300 Petaling Jaya, Selangor, Malaysia
Telefon: +60 11-2311 3576

Nasi Lemak Peel Road

Amat sukar untuk mencari nasi lemak asli ala Cina pada masa kini. Tetapi anda sentiasa boleh bergantung pada Nasi Lemak Peel Road untuk sepinggan nasi kelapa wangi yang mengenyangkan (dan rempah-rempah yang disertakan), disapu dengan sambal manis dan dihidangkan dengan kari babi hutan. Ia adalah pilihan yang baik untuk mereka yang mempunyai toleransi yang lebih rendah terhadap haba — nasi lemak di sini lebih lembut dan kurang pedas berbanding dengan yang Melayu.

(Kredit gambar: @robxlim/Instagram)

Alamat: 92, Jalan Peel, Maluri, 55100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur, Malaysia
Telefon: +60 12-698 5122

Nasi Lemak Antarabangsa

Tempat ini mungkin merupakan restoran nasi lemak yang paling dikenali di KL dengan pelbagai cawangan di seluruh Lembah Klang tetapi pergi ke cawangan asal di Kampung Baru untuk merasai tawaran sebenar. Nasi Lemak Antarabangsa menyajikan nasi lemak yang menakjubkan dengan pelbagai hidangan iringan untuk dipilih. Sambal di sini lebih kepada versi manis, tetapi anda boleh menjadikan pinggan anda lebih pedas dengan iringan seperti rendang, sambal sotong dan banyak lagi.

Nasi Lemak Tanglin

Penduduk kota berduyun-duyun ke Nasi Lemak Tanglin setiap hari jadi harapkan beratur panjang di hadapan gerainya di Pusat Makanan Tanglin. Tempat ini mengimbau kenangan ramai pengunjung setia, ramai daripada mereka telah mengunjungi gerai itu sejak 1948 apabila ia hanyalah sebuah pondok kayu di tempat yang sama. Nasi Lemak Tanglin, kini dikendalikan oleh generasi kedua Zainal Abidin Hassan, berpegang pada resipi keluarganya yang tidak berubah selama tujuh dekad. Elemen yang menang dalam hidangan adalah sambal tumisnya – pedas dan seimbang. Iringan popular termasuk limpa berlada (limpa lembu berempah), sambal kerang (kerang cili) dan kuah hitam daging (sos daging lembu gelap dengan sambal tumis).

Nasi Lemak Angah

Pengasas Fadly Fuad memulakan perniagaannya dari sebuah gerai kecil di stesen LRT kepada sebuah restoran serba lengkap yang menyajikan nasi lemak bungkus yang sederhana. Setiap peket dibalut dengan daun pisang untuk pewangi tambahan. Nasinya kaya dengan aromatik seperti pandan, serai dan halia. Walau bagaimanapun, sambalnya agak lembut – jadi anda boleh menikmati setiap sudu tanpa sebarang masalah. Tambahnya dengan sambal ayam khasnya, sambal paru (paru-paru lembu) dan sambal kerang (kerang).

Nasi Lemak Saleha

Nasi Lemak Saleha adalah permata tersembunyi di Ampang. Pemiliknya Kak Saleha telah berkecimpung dalam perniagaan selama lebih 30 tahun – restoran itu berada di tempat yang sama di Kampung Pandan sejak ia bermula, dengan pos kedua di Sri Rampai. Ia terkenal dengan ayam rendangnya, serta sambal yang sesuai dengan nasi kelapa yang gebu.

Nasi Lemak Wanjo Kg. Baru

Nasi Lemak Wanjo telah wujud selama beberapa dekad sebagai salah satu restoran nasi lemak yang paling popular di Kampung Baru. Mereka dibuka dari 7.00AM hingga 12.00AM, menghidangkan nasi kelapa panas dengan pelbagai hidangan lazat untuk sarapan pagi, makan tengahari dan makan malam. Tambah hidangan nasi lemak anda dengan sambal sotongnya, ayam goreng berempah serta paru goreng (paru-paru lembu goreng berempah).

Big Tree Head Mamak

Tempat nasi lemak ini adalah rahsia yang sangat tersimpan di kalangan orang yang tinggal di dalam dan sekitar Kepong. Nasi lemak itu sendiri cukup lazat – perasa biasa yang dihiasi dengan telur goreng – tetapi apa yang menjadikan ini hidangan yang menang adalah ayam goreng istimewanya. Ayam goreng rangup berbaloi untuk memecahkan kiraan kalori anda – tambahan yang sesuai untuk nasi lemak anda.

Nasi Lemak Ujang Corner

Nasi Lemak Ujang Corner telah wujud sejak berpuluh tahun dan tidak dinafikan antara nasi lemak terbaik yang boleh anda temui di KL. Variasi nasi lemak sotongnya wajib dicuba kerana sambalnya dimasak lebih lama daripada biasa, dengan rasa umami yang lebih kuat. Tempat ini menyajikan nasi lemak kukus (kukus), menghasilkan nasi yang gebu dan wangi yang paling sesuai dimakan bersama dengan hidangan iringan seperti sambal, rendang dan kari.

Nasi Lemak Medan Selera 223

Jika anda sedang mencari tempat untuk membawa rakan-rakan yang melawat, Nasi Lemak Medan Selera adalah tempat yang anda perlu pergi. Terdapat dua gerai – Nasi Lemak Panas Yati dan Nasi Lemak Panas Suri – menyajikan nasi lemak bungkus yang baru dibalut dengan telur rebus, ikan bilis, kacang tanah dan sebiji sambal yang lazat. Yati menyajikan persembahan yang lebih pedas manakala versi Suri sedikit lebih manis. Satu lagi kelebihan ialah suasana ‘muhibbah’ yang dipenuhi dengan persembahan muzik secara langsung dan berjemur.

Nasi Lemak Bumbung

Nasi Lemak Bumbung ialah tempat yang popular untuk mengidam lewat malam (tempat ini dibuka sehingga 4.00AM). Terletak di lorong belakang di belakang Maybank di Seapark, Nasi Lemak Bumbung menawarkan suasana yang menarik tidak seperti yang lain — anggap ini ‘mamak’ hippy jika boleh. Wajib ada nasi lemak dan ayam gorengnya, digandingkan dengan sambal pedas dan aromatik yang mungkin sedikit terlalu cair bergantung pada pilihan anda.

Chinese Nasi Lemak Peel Road

Amat sukar untuk mencari nasi lemak asli ala Cina pada masa kini. Tetapi anda sentiasa boleh bergantung pada Nasi Lemak Peel Road untuk sepinggan nasi kelapa wangi yang mengenyangkan (dan rempah-rempah yang disertakan), disapu dengan sambal manis dan dihidangkan dengan kari babi hutan. Ia adalah pilihan yang baik untuk mereka yang mempunyai toleransi yang lebih rendah terhadap haba — nasi lemak di sini lebih lembut dan kurang pedas berbanding dengan yang Melayu.