Bismillah! Resepi kali ini akan menunjukkan cara membuat air bandung laici vanilla dengan mudah dan sedap. Korang mesti terliur kan tengok air bandung sejuk sejuk. Ditambah pula dengan aiskrim vanilla Minuman kegemaran seisi keluarga ni. Jom buat sama-sama!
MENU: BANDUNG LAICI VANILLA
Bahan-bahan:
- 1/2 tin susu pekat
- 300ml aiskrim soda
- Buah laici
- Aiskrim vanilla
- Sirap ros
Cara-cara:
1. Mula-mula, sediakan pengisar air. Masukkan 1/2 tin susu pekat, 300ml aiskrim soda dan 1 mangkuk kecil buah laici ke dalam pengisar.
2. Masukkan aiskrim vanilla mengikut sukatan kegemaran masing-masing. Boleh mula mengisar air.
3. Sediakan jag air yang berisi ais penuh. Tuangkan air yang dikisar tadi ke dalam jag. Curahkan 1 gelas sirap ros yang telah dicampurkan air.
4. Kacau air sebati. Masukkan 1 mangkuk buah laici sekali lagi.
5. Siap! Air yang segar sedia untuk dihidang.
Sedap, kan? Yang minat bandung dan laici memang patut cuba resepi air ni untuk berbuka nanti. Adanya aiskrim untuk bagi rasa berkrim dan adanya buah laici untuk bagi kesegaran kepada tekak korang. Buat sekali pun tak cukup ni. Minum air ni lepas makan spaghetti pun sedap. Nak tengok resepi lain yang menggunakan laici? Klik sini.
Video Penuh: Bandung Laici Vanilla
Artikel oleh Nor Azhariah Mohamad Nor