Pemilik Bersama Bacha Coffee Bercakap Tentang Mengubah Suasana Kopi Kami

  • Post author:
  • Post category:Makan / Moden / Resepi
  • Reading time:8 mins read
You are currently viewing Pemilik Bersama Bacha Coffee Bercakap Tentang Mengubah Suasana Kopi Kami

Bacha Coffee, jenama mewah Maghribi di bawah kumpulan V3 Gourmet, baru-baru ini mengumumkan bahawa ia akan membuka kedai pertamanya di Malaysia di KLCC. Ini dijadualkan berlangsung bulan Julai 2023.

Berkeluasan 7,000 kaki persegi, cawangan baharu itu akan menjadi yang terbesar di luar Singapura, dan akan menampilkan bilik kopi, butik dan ruang bawa pulang.

Terdapat juga bilik peribadi dan teres luaran di esplanade yang menghadap ke Tasik Symphony KLCC. Ini membolehkan pelanggan menikmati paparan air pancut muzikal KLCC setiap malam sambil menghirup kopi jenama itu.

Menurut Taha Bouqdib, Ketua Pegawai Eksekutif dan presiden V3 Gourmet, keputusan untuk berkembang ke Malaysia adalah kerana kedudukannya yang berdekatan dengan Singapura, yang juga merupakan ibu pejabat V3 Gourmet dan tempat kelahiran jenama kakak Bacha Coffee, TWG Tea.

suasana di dalam kedai Bacha Coffee
Source: Vulcan post

Bacha Coffee, jenama mewah Maghribi di bawah kumpulan V3 Gourmet, baru-baru ini mengumumkan bahawa ia akan membuka kedai pertamanya di Malaysia di KLCC. Ini dijadualkan berlangsung bulan ini, pada Julai 2023.

Menjangkau 7,000 kaki persegi, cawangan baharu itu akan menjadi yang terbesar di luar Singapura, dan akan menampilkan bilik kopi, butik dan ruang bawa pulang.

Terdapat juga bilik peribadi dan teres luaran di esplanade yang menghadap ke Tasik Symphony KLCC. Ini membolehkan pelanggan menikmati paparan air pancut muzikal KLCC setiap malam sambil menghirup kopi jenama itu.

Menurut Taha Bouqdib, Ketua Pegawai Eksekutif dan presiden V3 Gourmet, keputusan untuk berkembang ke Malaysia adalah kerana kedudukannya yang berdekatan dengan Singapura, yang juga ibu pejabat V3 Gourmet dan tempat kelahiran jenama kakak Bacha Coffee, TWG Tea.

Minuman & jenama warisan yang kukuh

Bacha Coffee
Source: Vulcan post

Dihidupkan semula pada 2019, Bacha Coffee mempunyai sejarah yang kaya bermula dari 110 tahun lalu di Marrakech, Maghribi.

Selepas Taha menguasai pasaran teh mewah dengan mengasaskan TWG Tea pada 2008, dia menemui jenama warisan di istana Dar el Bacha di Maghribi.

Apa yang pernah menjadi tuan rumah kepada tokoh sejarah terkenal seperti Winston Churchill dan Charlie Chaplin kemudiannya menjadi kapsul masa selepas WW2. Pakar menghabiskan dua tahun dalam usaha pemulihan sebelum Taha melahirkan semula jenama Kopi Bacha di istana.

Sama seperti Teh TWG, Kopi Bacha menawarkan pengalaman mewah untuk penggemar kopi.

Katalog jenama ini menawarkan lebih 200 kopi Arabika yang dikategorikan dalam empat cara—asli tunggal, campuran halus, berperisa halus dan tanpa kafein. Setiap tuaian kopi dibakar tangan secara berasingan untuk membancuh biji yang berbeza.

Bacha Coffee
Source: Vulcan post

Dihidangkan dalam cawan kopi berwarna-warni, pelanggan akan dilayan dengan urusan yang elegan pada harga yang lebih berpatutan. Ini sejajar dengan visi V3 Gourmet untuk menjadi rumah kepada jenama yang berakar umbi dalam runcit mewah yang boleh dicapai.

Ia adalah cita-cita yang menarik dan berani, kerana kopi pada umumnya dilihat sebagai minuman yang cepat dan berpatutan untuk jemput-jemput di Malaysia.

Walau bagaimanapun, Bacha Coffee yakin tawarannya akan membuatkan pelanggan berulang kali melalui pintu mereka. “Walaupun anda hanya minum kopi untuk meningkatkan tenaga untuk hari itu, anda tetap mahukan ritual itu menyeronokkan.”

“Kami mahu memberikan pengalaman mewah setiap hari yang menjemput pelanggan melawat kami secara kerap, untuk membeli sedikit sesuatu yang istimewa, dan dilayan dengan kualiti dan perkhidmatan yang luar biasa setiap masa, tanpa mengira berapa banyak yang mereka belanjakan,” jelas CEO itu.

pengasas Bacha Coffee
Source: Vulcan post

Ini memainkan etos V3 Gourmet yang lebih besar dalam mencipta produk berkualiti yang boleh dicapai dan boleh digunakan serta memastikan pelanggan kembali untuk mendapatkan lebih banyak lagi.

Walau bagaimanapun, ia mungkin mengambil sedikit masa untuk meyakinkan orang ramai bahawa kopi adalah lebih daripada sekadar minuman dan, sebaliknya, pengalaman gastronomi yang bernilai tag harga yang lebih tinggi.

Lagipun, jenama tempatan seperti ZUS Coffee semakin popular kerana menyediakan kopi yang berkualiti tetapi boleh diakses dari segi kewangan kepada orang ramai.

Tetapi mengetepikan produknya, nampaknya matlamat utama Bacha Coffee adalah untuk menawarkan pelanggan pengalaman yang unik, di mana anda boleh menikmati keselesaan secawan kopi panas sementara kesibukan dunia berterusan.

Membentuk lebih banyak cawangan

Seiring dengan pengembangan Bacha Coffee, TWG Tea akan mengembangkan lagi cawangannya di negara ini. Terkenal dengan salun dan butik teh yang mewah, jenama itu akan melancarkan “konsep teh bawa pulang” pertamanya pada S4 2023 untuk meraikan kejayaan itu.

Mengenai perkara ini, Taha berkata, “Ideanya adalah untuk meletakkan kemewahan kecil setiap hari dalam jangkauan pelanggan kami yang kerap dan mudah.”

Konsep teh bawa pulang nampaknya membolehkan pelanggan menambah keanggunan semasa dalam perjalanan. Ini dicerminkan dalam cawan yang mencerminkan teko bersepuh khasnya, batang gula dan penyedut kaca boleh diguna semula (untuk teh ais).

suasana kedai Bacha Coffee
Source: Vulcan post

Pada masa ini terdapat lima cawangan TWG Tea di Malaysia, yang pertama adalah yang lebih dikenali di The Gardens Mall.

Selain pembukaan KLCC Bacha Coffee, kedai kedua Malaysianya sudah pun dalam kerja-kerja. Bercakap kepada Vulcan Post, CEO mendedahkan bahawa lokasi seterusnya adalah di The Exchange TRX.

Pelanggan boleh menjangkakan pembukaannya pada penghujung tahun 2023 dan pelancaran tapak e-dagang Malaysia yang baharu. Tetapi buat masa ini, tempahan untuk produk kopinya boleh dibuat melalui laman web antarabangsanya, yang juga dihantar ke Malaysia.

Location

Alamat:  47, Jalan Ampang, Kuala Lumpur City Centre, 50450 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Maps: https://maps.app.goo.gl/pekwX7n6XgMqGBEi7

Facebook: https://www.facebook.com/klfoodie/posts/bacha-coffee-founded-in-marrakech-morocco-since-1910-is-opening-their-first-outl/1294384597867767/

“Article Curated By Ammar”