Orang Johor Ini Memulakan Jenama Lok Lok Halal Yang Merombak Makanan Ringan Untuk Orang Islam

  • Post author:
  • Post category:Makan / Resepi
  • Reading time:8 mins read
You are currently viewing Orang Johor Ini Memulakan Jenama Lok Lok Halal Yang Merombak Makanan Ringan Untuk Orang Islam

Jika anda tinggal di Malaysia, kemungkinan besar anda pernah menemui tempat duduk lok lok atau trak sekurang-kurangnya sekali atau dua kali sepanjang hayat anda.

Makanan jalanan tempatan yang popular, lok lok ialah lidi makanan gaya bot stim, daripada bebola ikan dan kerang kepada daging dan sayur-sayuran. Pilihan kegemaran saya termasuk tauhu ikan dan telur puyuh. Membosankan bagi sesetengah orang, saya pasti.

Bagi yang belum tahu, anda boleh menganggap lok lok sebagai sesuatu yang serupa dengan oden, atau sate celup tanpa celup-ing. Daripada kuah sate kuah mendidih yang besar, lok lok biasanya dinikmati bersama sos pencicah.

Lok lok yang dijual
Source: Vulcan Post

Perkara mengenai lok lok, bagaimanapun, ialah ia biasanya tidak halal, menjadikannya sesuatu yang tidak semua rakyat Malaysia dapat menikmatinya.

Berazam untuk mengubahnya, Mohd Radzi bin Wahab dan Mahalim bin Hashim Lim bergabung untuk memulakan perniagaan lok lok halal baru dengan nama Encik Lok Lok.

Disebalik terciptanya Mr. lok lok di Malaysia

Sebelum menceburi bidang F&B, Radzi pernah menjadi pegawai Maybank, kemudiannya menjadi pengurus jabatan di Yayasan Pelajaran Mara.

Namun, pada tahun 2016, dia berputar dan memulakan jenama yang dikenali sebagai Muo Kopi.

 Ijazah Sarjana Muda dalam bidang perniagaan, pengkhususan dalam pemasaran
Source: Vulcan Post

Sementara itu, rakan niaganya, Mahalim, telah melanjutkan pengajian ke peringkat Ijazah Sarjana Muda dalam bidang perniagaan, pengkhususan dalam pemasaran. Sebelum memulakan Encik Lok Lok, beliau telah menguruskan sebuah restoran dengan nama SuperTea, kini dikenali sebagai Power Tea.

Memanfaatkan kepakaran kedua-duanya dalam F&B, mereka berkumpul pada November 2019, membuka restoran 40 tempat duduk di Bandar Seri Alam, Johor. Dari situ, cerita Encik Lok Lok bermula.

Penjenamaan semula lok lok

Seperti yang dinyatakan, lok lok sering dikaitkan dengan penduduk Cina-Malaysia, sesuatu yang telah diakui oleh pemilik Encik Lok Lok.

“Seperti yang kita tahu, lok lok adalah makanan masakan Cina, manakala sesetengah orang Melayu berasa ragu-ragu untuk memakannya,” kata mereka merujuk kepada status halal kebanyakan tempat lok lok.

Justeru, Encik Lok Lok berhasrat untuk menjadi restoran lok lok halal pertama di Johor dengan pensijilan halal daripada Majlis Agama Islam Johor.

Encik Lok Lok memutuskan untuk menjenamakan semula lok lok
Source: Vulcan Post

“Selepas kami menerima sijil halal daripada MAIJ, jualan kami meningkat kerana lebih ramai orang yakin untuk makan di Mr Lok Lok,” kata mereka.

Lebih daripada sekadar pensijilan, bagaimanapun, Encik Lok Lok memutuskan untuk menjenamakan semula lok lok, dengan cara, supaya orang Islam juga boleh menikmati makanan tersebut. Mengetepikan penjenamaan, pasukan mempelbagaikan untuk menawarkan lebih daripada 80 jenis pilihan lok lok.

“Encik Lok Lok telah membangunkan budaya dan gaya yang unik untuk Malaysia moden, mewujudkan gastronomi dan visual [rayuan] total kepada pangkalan pelanggannya yang sentiasa berkembang, tempatan dan ekspatriat,” jelas pengasas.

Suasana di Mr. Lok lok
Source: Vulcan Post

Lebih dari sekadar lok lok

Untuk pergi dengan lidi, Encik Lok Lok mempunyai 16 jenis sos untuk dipilih pelanggan, seperti sos pedas, keju mayonis, sos Thai, sos bijan dan wasabi.

Jurucakap syarikat itu juga memberitahu BERNAMA pada Mac 2022 bahawa terdapat rancangan untuk mengkomersialkan sos tersebut untuk pasaran tempatan dan antarabangsa.

Proses pembuatan Lok lok
Source: Vulcan Post

Walau bagaimanapun, penyelidikan dan pembangunan untuk sos ini masih dijalankan. Prosesnya adalah rumit, kerana pasukan itu bertujuan untuk mengekalkan rasa dan keunikan sos mereka, yang semuanya buatan sendiri.

“Kami juga bekerjasama dengan UTM untuk membuat pembungkusan terkini, jadi kami boleh menjual sos sebagai pendapatan sampingan untuk Encik Lok Lok,” tambah mereka.

Selain lidi, Encik Lok Lok juga menyajikan minuman istimewa seperti teh buih dan kopi.

Membawa lok lok halal ke seluruh Malaysia

Dalam temu bual dengan BERNAMA di atas, perniagaan itu berkongsi bahawa ia mempunyai rancangan untuk berkembang ke Lembah Klang melalui francais jenamanya, serta cawangan kedua di Kulai.

Suasana di dalam kedai Mr. Lok lok
Source: Vulcan Post

Pasukan itu berkongsi dengan Vulcan Post bahawa bukannya Kulai, mereka kini mempertimbangkan Gelang Patah untuk cawangan kedua mereka, yang secara tentatif mereka kongsi akan siap menjelang akhir 2024.

“Dan untuk francais di Lembah Klang, ia masih dalam proses untuk memohon pelesenan,” kongsi pasukan itu.

Sementara itu, pengasas berharap dapat mengukuhkan kehadiran Encik Lok Lok di Johor, dengan matlamat untuk meliputi semua 10 daerah di negeri itu.

Jika anda ingin bersantai di johor anda bole mencuba retaurant Commune by the Creators di johor baharu.

Location

Alamat: 99, Jln Lembah 18, Bandar Baru Seri Alam, 81750 Masai, Johor

Masa: 3.30 ptg – 12pg

Telefon07-380 5935

Article Curated By Ammar