Kafe PJ Ini Hanya Menyajikan Minuman Yang Dibuat Daripada Coklat Dari Seluruh Dunia

  • Post author:
  • Post category:Makan / Moden
  • Reading time:10 mins read
You are currently viewing Kafe PJ Ini Hanya Menyajikan Minuman Yang Dibuat Daripada Coklat Dari Seluruh Dunia

Sebagai pencinta coklat, saya sentiasa mencari tempat baharu untuk memanjakan diri. Jadi anda boleh bayangkan keghairahan saya apabila saya terjumpa sebuah kafe yang dikhaskan untuk menghasilkan minuman coklat yang berkualiti.

Terletak di kawasan SS2 di PJ adalah kafe Chocc, yang dilancarkan tahun lepas pada 22 Oktober 2022.

Kafe Chocc
Source: Vulcan Post

Kacang dan koko

Idea untuk Chocc tercetus apabila saudara Jonathan dan Alvin Boey menyedari kekurangan kedai minuman coklat di Malaysia.

Walaupun ia mungkin terdengar asing di sini, konsep ini agak biasa di luar negara, dengan kedai seperti Knoops di London dan Mörk Chocolate di Melbourne.

“Kami tidak menemui mana-mana kafe atau kedai di Malaysia yang mengkhusus dalam minuman coklat couverture tulen,” kongsi pasangan itu. “Majoriti kafe dan kedai minuman di sekitar juga sering menggunakan serbuk koko atau coklat kompaun untuk minuman coklat mereka.”

Untuk konteks, coklat couverture dan kompaun berbeza dalam kandungannya, khususnya kandungan kokonya.

Coklat Couverture mempunyai kandungan koko yang lebih tinggi, terdiri daripada pepejal koko kering, jisim koko, dan mentega koko. Coklat kompaun, sebaliknya, biasanya diperbuat daripada serbuk koko dan minyak sayuran.

Jenis-jenis koko/coklat
Source: Vulcan Post

Tiada jenis coklat yang unggul kerana setiap daripadanya mempunyai tujuan yang berbeza. Tetapi dalam kes Chocc, kekayaan dalam rasa dan tekstur coklat couverture menjadikannya lebih sesuai untuk membuat minuman.

Dengan itu, saudara-saudara memilih untuk membawa masuk pelbagai jenis coklat couverture dari seluruh dunia, seperti Filipina, India, Belgium, Venezuela dan Peru.

Malaysia juga tidak ketinggalan. Jenama ini menyokong petani koko tempatan di Melaka, Pahang, Kelantan dan Sabah juga.

C untuk coklat couverture

Suasana di dalam kafe Chocc
Source: Vulcan Post

Walaupun mereka berdua pernah bekerja dalam bidang FMCG sebelum ini, mereka tidak mempunyai sebarang pengalaman keusahawanan untuk dikekalkan apabila memulakan Chocc. Jadi ia adalah risiko yang agak besar untuk bermula, terutamanya kerana tidak ada keutamaan tempatan yang boleh mereka rujuk sama ada.

Berazam untuk meneruskan apa yang mereka rancangkan, Jonathan dan Alvin memberi tumpuan kepada tinjauan pasaran coklat Malaysia.

“[Kami] perasan bahawa majoriti rakyat Malaysia secara amnya menggemari coklat. Kami meneliti trend minuman coklat di negara lain juga dan terdapat jenama minuman coklat yang berkembang dan berkembang dengan agak pesat.”

“Oleh itu, kami memutuskan untuk melihat sama ada kami boleh membawa trend ini ke Malaysia dan menjadi perintis untuk memacu budaya minum coklat di sini,” kata mereka.

Antara minuman yang ada di kafe Chocc
Source: Vulcan Post

Proses R&D mengambil masa kira-kira tujuh bulan di mana pasangan itu terpaksa bermain-main dengan bahan-bahan untuk mencari kombinasi rasa yang baik.

Hasil daripada itu, Chocc menawarkan pelanggan pengalaman gastronomi yang mencabar melalui Siri Tandatangannya:

-Garam & Lada: terdiri daripada 71% coklat gelap, garam laut Maldon dan lada hitam.
-Totally Spiced: terdiri daripada 71% coklat gelap, kayu manis dan buah pelaga.
-Chocolemon: terdiri daripada 34% coklat susu, kulit limau, hirisan lemon drive, dan garam laut Maldon.
-Oren Sedap: terdiri daripada 55% coklat gelap, kulit oren, hirisan oren kering dan garam Maldon.
-The Grinch: terdiri daripada 28% coklat putih dan Niko Neko matcha.
-Tetapi jika anda mencari sesuatu yang lebih ringkas, jenama itu juga membenarkan anda menyesuaikan minuman coklat anda. Ini adalah dari segi jenis coklat (dari coklat gelap tambahan kepada coklat putih), pilihan susu dan tambahan.

Dan sudah tentu, terdapat susu kocak coklat klasik yang tidak boleh salah pada hari yang panas. Harga bermula dari RM15.90 dan minuman ais biasanya mempunyai tambah nilai RM1.

Menu Chocc
Source: Vulcan Post

Misi coklat

Dengan semua yang dikatakan, rancangan Chocc bukan hanya untuk menyediakan rakyat Malaysia dengan pilihan minuman coklat yang baik. Misi jenama yang lebih besar boleh diringkaskan kepada 3E—mendidik, meneroka dan mencuba.

“Kami mahu orang ramai memahami lebih lanjut tentang coklat sebelum mereka membeli dan memakannya,” jelas adik-beradik itu. Ini termasuk pelbagai jenis coklat, peratusan koko dan faedah kesihatannya.

Seiring dengan itu, mereka mahu membenarkan orang ramai turut menerokai coklat couverture daripada asal yang berbeza kerana setiap satunya mempunyai nota rasa yang tersendiri.

Dan mengambil langkah itu adalah dengan bereksperimen untuk mencipta minuman baharu, sama seperti cara Chocc melakukannya dalam Siri Tandatangannya.

Minuman coklat bukanlah minuman istimewa, dan pasangan itu mengakui kehadirannya di pasaran Malaysia. Tetapi kebanyakan perniagaan F&B biasanya lebih menumpukan pada kopi dan teh dan jarang mempunyai minuman coklat sebagai bintang utama, jadi mereka pasti membawa sesuatu yang lebih unik kepada rakyat Malaysia

Merupakan Hidangan Manis

suasana di kaunter kafe
Source: Vulcan Post

Keazaman inilah untuk membuka laluan baharu dalam senario coklat tempatan yang menyebabkan Jonathan dan Alvin berhenti daripada kerjaya mereka untuk jenama itu.

“Kami tahu bahawa memulakan jenama F&B tidak akan mudah dan melibatkan risiko. Namun, jika kami melakukannya, kami mahu melakukannya dengan betul,” saudara-saudara berkongsi.

“Kami faham bahawa ia memerlukan banyak masa dan komitmen, dan kami mesti memberi tumpuan sepenuhnya untuk membina dan mengembangkan jenama dari awal.”

Jadi mereka memilih untuk meninggalkan sembilan hingga lima pekerjaan mereka dan mendedikasikan kerjaya mereka untuk membina Chocc pada permulaan 2022.

Ini ternyata idea yang baik kerana jenama itu gembira melaporkan penerimaan yang hebat dan positif setakat ini. Dan seperti yang diunjurkan oleh kedua-duanya, walaupun pasaran masih khusus di Malaysia, mereka mendapati ia berkembang dengan stabil.

“Kami mempunyai pelanggan tetap yang datang beberapa kali seminggu hanya untuk merebut minuman coklat kegemaran mereka,” kongsi pasangan itu. Ini cara yang baik untuk menentukan kemajuan perniagaan kerana pelanggan yang kembali biasanya bermakna anda melakukan sesuatu dengan betul.

Choc-board rancangan masa

Antara minuman yang ada di kafe Chocc
Source: Vulcan Post

Kira-kira sembilan bulan sekarang, Chocc nampaknya mula mendapat perhatian masyarakat antarabangsa. Menurut pengasas, terdapat orang di luar negara yang bertanya mengenai rancangan jenama itu untuk memfrancaiskan.

“Kami pasti melihat potensi dalam jenama kami,” saudara-saudara menyatakan, tetapi tidak mendedahkan lebih lanjut mengenai perkara itu. Mungkin mereka sedang menunggu jenama itu menjadi lebih matang dan mengukuhkan dirinya dengan lebih baik sebelum itu.

Bagi cabaran, mereka berkongsi bahawa Chocc masih menghadapi masalah untuk menyediakan kakitangan kerana nampaknya terdapat kekurangan tenaga kerja dalam industri F&B. Ia adalah sesuatu yang pernah ditunjukkan oleh Ernest Ong dari Ali, Muthu & Ah Hock.

Tetapi di sisi baiknya, pasangan itu gembira untuk berkongsi bahawa jenama itu meningkatkan operasinya. Mereka berharap untuk mengembangkan Chocc ke lebih banyak cawangan pada tahun-tahun akan datang, serta menghasilkan produk minuman coklat mereka sendiri untuk dibuat oleh pelanggan di rumah.

Jadi walaupun usaha niaga ini mungkin agak baru di Malaysia, Chocc nampaknya merintis peluang keemasan dengan potensi besar.

Antara minuman yang ada di kafe Chocc
Source: Vulcan Post

Jika anda ingin merasai minuman kopi yang ada di petaling jaya anda boleh cuba Limoka Coffee.

Location

Alamat:  153, Jalan SS 2/24, SS 2, 47300 Petaling Jaya, Selangor

Masa: 1 ptg – 9 mlm

Article Curated By Ammar