Jenama Gulung Kayu Manis Malaysian Ini Bermula Sebagai Kedai Roti Berasaskan Rumah, Berkembang Kepada 17 Cawangan Dalam Masa 3 Tahun

You are currently viewing Jenama Gulung Kayu Manis Malaysian Ini Bermula Sebagai Kedai Roti Berasaskan Rumah, Berkembang Kepada 17 Cawangan Dalam Masa 3 Tahun

Mengidam makanan semasa hamil adalah perkara biasa dan sering dipuaskan selepas perjalanan pantas ke kafe pencuci mulut atau rangkaian makanan segera yang terdekat. Tetapi sesetengah mungkin meneruskan untuk memberi inspirasi kepada permulaan keseluruhan perniagaan.

Begitulah kisah Homebaker di Clover, perniagaan gulung kayu manis berasaskan rumah yang kini menjadi kafe kedai roti dengan 17 cawangan.

Keinginan yang memerlukan kepuasan

Kisahnya bermula pada 2015 ketika Mawar Hariaety Azmi mengandungkan anak bongsunya. Semasa hamil, Mawar mendapati dirinya mengidam roti gulung kayu manis, dan suaminya, Rosli Manaf, terpaksa mencari tempat untuk membeli pencuci mulut itu.

“Tiada kedai roti menjual gulung kayu manis. Saya percaya Cinnabon terdekat telah ditutup dalam tempoh itu untuk pengubahsuaian atau penempatan semula. Satu-satunya penyelesaian ialah membakarnya sendiri,” kata Rosli kepada Vulcan Post.

Sebagai seorang yang gemar membuat roti dan sentiasa bersedia menghadapi cabaran, Rosli memutuskan untuk mengambil keputusan sendiri dan membuat satu kumpulan sendiri.

Rosli dan Mawar membuka Homebaker di Clover
Source: Vulcan post

Mengenai mengapa gulung kayu manis, ini mungkin kerana dia dan keluarganya menyukai gulungan kayu manis dan sentiasa pergi memburunya apabila mereka melancong.

“Kami menemui pelbagai jenisnya (kanelbuller, simpul Sweden, bapka, kayu manis sosial, cakar beruang, kardemummabullar, bostonkakku, dan banyak lagi), bukan sahaja versi Amerika yang kebanyakan kita kenali sebagai gulung kayu manis hari ini,” katanya.

Untuk membantu isterinya semasa dia memerlukan, dia beralih ke YouTube untuk mempelajari seni membuat gulungan kayu manis, dan yang menggembirakannya, percubaan itu terbukti berjaya.

Kemudian, mereka juga mula membakar gulungan kayu manis untuk rakan dan keluarga pada hujung minggu atas permintaan. Ini berterusan selama beberapa tahun, dan kemudian ia berdetik.

Mengapa tidak menjual gulungan kayu manis mereka sebagai perniagaan yang betul?

Menjadikan jenama rasmi

Pada 2019, mereka memutuskan untuk menjadikannya rasmi dengan memasarkannya di media sosial dan mendaftarkannya sebagai perusahaan.

Pandemik COVID-19 mempercepatkan keputusan mereka, dan Rosli berhenti kerja pada Oktober 2020 untuk membuka kafe kedai roti pertama mereka dengan RM100,000 daripada simpanan peribadi mereka.

Mereka membuat keputusan ini selepas menyedari bahawa rumah mereka tidak lagi sesuai untuk pembakar berkapasiti lebih tinggi dan mereka perlu mengupah lebih banyak bantuan.

“Saya telah berada dalam industri IT dan telekomunikasi sejak 30 tahun lalu. Saya sentiasa merancang untuk membuka kafe kedai roti saya sendiri selepas bersara. Pada masa itulah saya mengambil keputusan untuk berhenti kerja dan menumpukan perhatian kepada perniagaan ini,” jelasnya.

Gulung Kayu manis
Source: Vulcan post

Rosli berkata, walaupun mereka peminat rangkaian Amerika Cinnabon yang memasuki pasaran Malaysia pada 2000, beliau mengulas bagaimana ia tidak begitu mudah diakses kerana hanya terdapat tiga cawangan di Lembah Klang.

Inilah yang mendorong mereka untuk menceburi perniagaan sebagai satu cara untuk menangani jurang yang mereka lihat. “Cinnabon mempunyai hadnya sendiri dalam menjangkau lebih ramai pelanggan kerana jangkauan cawangan mereka, dan mereka ketinggalan dalam penyetempatan produk.”

Walaupun dia menerima bahawa mereka masih baru, Rosli memberitahu kami tentang rancangannya untuk perlahan-lahan mengembangkan perniagaan untuk mendapat bahagian yang baik dalam pasaran gulungan kayu manis Malaysia.

Mengenai sebab mereka memilih untuk mengkhususkannya, beliau menjelaskan, “Untuk mengekalkan kekuatan jenama kami dan memaksimumkan potensi jualan, adalah penting untuk terus komited dengan produk khusus kami, ya, hanya gulungan kayu manis, dan kami akan membangunkan varieti di sekelilingnya.”

“Hanya satu inci lebar, tetapi satu kilometer dalam,” beliau menerangkan strategi pertumbuhan menegak mereka.

Homebaker di Clover
Source: Vulcan post

Ia sememangnya masuk akal, kerana walaupun banyak kafe dan perniagaan dalam talian yang lain kini membuat gulungan kayu manis, seperti WOWNANA dan Sweet Spice, masih terdapat kekurangan kafe kedai roti yang memilih untuk menumpukan pada mereka.

Ini disokong lagi oleh angka kewangan yang diberikan kepada kami oleh mereka yang menunjukkan bahawa pada tahun 2022, mereka mencapai lebih RM5 juta dalam hasil dan hampir RM500,000 dalam keuntungan.

Baru keluar dari ketuhar

Walaupun sudah kurang tiga tahun sejak jenama itu memasuki kedai roti fizikal, mereka telah berkembang menjadi 17 cawangan, lapan adalah milik mereka dan sembilan melalui pelesenan.

Tetapi untuk mengekalkan kualiti, jenama itu masih hanya membakar gulungan kayu manisnya di tiga lokasi: Bukit Jelutong, Bangi, dan Ipoh.

“Kami sedang dalam perancangan untuk memusatkan pembakar kami menjelang akhir 2023. R&D dilakukan secara ad-hoc dengan pembuat roti sedia ada kerana kami tidak mempunyai tukang roti induk yang berdedikasi.”

Gulung kayu manis
Source: Vulcan post

Rosli berkongsi bahawa walaupun dia mempelajari resipi itu melalui YouTube, mereka telah menyesuaikannya dengan pilihan tempatan. Ini dapat dilihat pada persembahan mereka seperti gulung Pandan Gula Melaka.

Sementara itu, mereka telah mengembangkan sedikit menu mereka dengan menawarkan jenis pastri, bagel dan gulungan kayu manis yang lazat seperti simpul Sweden, bapka dan kardemummabullar.

Swedish Knots
Source: Vulcan post

“Kami sentiasa menambah baik resipi kami sejak itu dengan mendapatkan bahan berkualiti tinggi, seperti tepung tidak diluntur, serbuk kayu manis gred lebih tinggi secara langsung dengan kilang rempah, mentega berasaskan tumbuhan, gula organik dan banyak lagi,” kata Rosli.

Jenama itu juga membanggakan kedainya dengan konsep Eropah minimalis mereka yang Rosli nyatakan melalui pengumpulan pengalaman mereka di kafe terkenal di Eropah, seperti Fabrique di Stockholm dan Demasié di Barcelona.

“Kami memutuskan suasana Eropah Utara ini kerana gulungan kayu manis dicipta di Sweden, dan kami mahu membawa kepelbagaian dalam mengalami gulungan kayu manis kami dalam persekitaran itu,” jelasnya.

suasana dalam Homebaker di Clover
Source: Vulcan post

Berpegang pada asal usulnya

Di sebalik pelbagai cawangan, jenama itu mengekalkan nama asalnya dari awal yang Rosli menjelaskan, “Kami hanya tukang roti rumah di kawasan perumahan bernama Clover Park di Denai Alam. Ia tidak perlu difikirkan, dan kami baru sahaja menamakan perniagaan kami sebagai Homebaker di Clover.”

Walau bagaimanapun, mereka merancang untuk menukar nama itu akhirnya kepada sesuatu yang lebih komersial untuk memenuhi pertumbuhan mereka.

Homebaker di Clover
Source: Vulcan post

Dari segi rancangan mereka untuk masa depan, Rosli berkata mereka berharap untuk berkembang dengan berkembang melalui format kiosk yang lebih kecil ke pusat membeli-belah, membuka cawangan antarabangsa dan lebih banyak cawangan tempatan, menukar semua pemegang lesen kepada francaisi, dan menubuhkan akademi latihan dan dapur pusat. .

Tambahan pula, mereka sedang giat mencari pembiayaan hutang tahun ini untuk rancangan pertumbuhan mereka untuk lima tahun akan datang.

“Visi kami adalah untuk menjadi pakar gulung kayu manis di rantau ini. Kami mahu membuat gulungan kayu manis mudah didapati dan dianggap sebagai pencuci mulut ‘arus perdana’ seperti kek dan donat.”

Article Curated By Ammar