Dia Meninggalkan Kerja 5 Angka Untuk Menjual Kopi Dari But Keretanya, Membuka Kedai 1 Tahun Kemudian

You are currently viewing Dia Meninggalkan Kerja 5 Angka Untuk Menjual Kopi Dari But Keretanya, Membuka Kedai 1 Tahun Kemudian

Pada tahun 2020, kami terserempak dengan Fauzi (atau lebih mesra dengan panggilan Pakcik #KopiKupi) dan perniagaan kopi boot keretanya bernama #KopiKupi.

Beliau sebelum ini bekerja sebagai Pengurus Besar Ladang di Papau Barat, Indonesia sebelum tercetus idea untuk membuka kafe sendiri. Ia menarik, kerana perniagaan itu bermakna dapat tinggal di kampung halamannya di Malaysia semula dan menghabiskan lebih banyak masa bersama keluarganya.

Source: Vulcan Post

Jadi dia meninggalkan pekerjaan lima angkanya untuk hari-hari yang lebih mudah sebagai pengusaha kafe mudah alih di Ulu Tiram, Johor.

Cepat ke beberapa ketika kemudian dan jenama #KopiKupi beliau telah berkembang termasuk kedai tetap di Sabak Bernam, Selangor, yang dipanggil #KopiKupi Kampung.

Ingin tahu tentang pengembangan ini, kami berjumpa dengan Fauzi untuk mengetahui lebih lanjut mengenainya.

Dari Johor ke Selangor

Bercakap kepada Vulcan Post, Fauzi berkongsi bahawa dia tidak pernah terfikir untuk mengembangkan jenama #KopiKupi dengan cara ini.

Source: Vulcan Post

Anda lihat, bangunan kayu dua tingkat yang #KopiKupi Kampung beroperasi pada masa ini sebenarnya adalah rumah percutian keluarga Fauzi apabila dia pulang ke kampung halaman. “Spg 3 Sungai Besar adalah kampung halaman saya dan rumah di sebelah #KopiKupi Kampung ialah rumah ibu saya,” katanya kepada Vulcan Post.

Tetapi apabila jenama asli #KopiKupi di Johor mula popular, dia perasan ada peluang untuk berkembang.

Justeru, bersama keluarga, mereka memutuskan untuk melancarkan #KopiKupi Kampung.

Outlet di Sabak Bernam menawarkan menu yang lebih kurang sama seperti kafe bergeraknya. Ini termasuk caffe latte, macchiato, americano dan espresso. Namun, satu bezanya ialah kafe yang terletak di rumah percutian keluarga Fauzi turut menyajikan pelbagai jenis frappe.

Source: Vulcan Post

Pengasas memberi jaminan bahawa bahan-bahan untuk kopi #KopiKupi Kampung adalah sama seperti yang terdapat di perniagaan Johor. Dedikasi untuk menghantar barangan berkualiti, beliau sebenarnya memanggang biji kopi di Ulu Tiram dan menghantarnya ke #KopiKupi Kampung setiap dua minggu.

Semasa wawancara dengan FMT, Fauzi menjelaskan bahawa biji kopi yang digunakannya adalah dari Brazil, Guatemala, Ethiopia, dan India.

Biji dipanggang pada suhu 219°C kerana dia mendapati bahawa kepahitan kopi tidak terlalu kuat pada suhu ini.

Source: Vulcan Post

Secawan kasih sayang keluarga, tolong

“Semasa kami mula-mula memulakan #KopiKupi Kampung, sambutan di luar jangkaan kami,” kata Fauzi kepada kami. Ramai yang ingin mencubanya memandangkan jenama #KopiKupi telah mendapat pendedahan dan populariti di media sosial.

“Tetapi suasana telah menjadi perlahan kerana kami bukan kafe penuh yang menawarkan pelbagai makanan atau makanan ringan,” katanya. “Kami hanya mempunyai kopi yang enak jadi rangkaian pelanggan kami agak sempit. Namun begitu, kami mempunyai pengikut setia kami sendiri.”

Menjelaskan lebih lanjut mengenai perkara ini, beliau menjelaskan bahawa #KopiKupi Kampung dikendalikan oleh kakak dan anak saudaranya. “Ini adalah cara saya membantunya dari segi sokongan kewangan.”

Source: Vulcan Post

Bercakap terus terang kepada Vulcan Post, Fauzi berkata kakaknya pandai memasak, tetapi dia juga seorang pesakit dialisis yang pergi mendapatkan rawatan tiga kali seminggu.

Kerap keluar masuk fasiliti kesihatan untuk rawatan boleh membebankan diri sendiri, dan Perkhidmatan Kesihatan Negara melaporkan bahawa keletihan adalah kesan sampingan yang biasa dialisis. Oleh itu, jenama itu hanya menawarkan minuman tanpa makanan atau makanan ringan.

Source: Vulcan Post

Sasaran pasaran awal untuk #KopiKupi Kampung adalah serupa dengan yang ada di Johor—pelanggan yang ingin mencuba dan meneroka kopi berasaskan espreso yang baru dibancuh.

Walaupun tidak ada kekurangan kafe dan perniagaan kopi tempatan di Malaysia, jenama itu berbangga dengan menyajikan kopi berkualiti baik pada harga yang berpatutan. Ia juga salah satu cara jenama #KopiKupi terus membezakan dirinya daripada yang lain di pasaran.

“Kami memberi tumpuan kepada kualiti produk kami dengan menggunakan biji kopi panggang kami sendiri,” katanya. Ini termasuk campuran kopi istimewa jenama itu sendiri yang dipanggil #KopiKupi Arabica Blend 3 Benua.

Hasil daripada menawarkan kopi berkualiti, mereka juga berjaya menembusi pasaran penggemar kopi, kata Fauzi.

Ini hanya permulaan

Ketika ditanya sama ada terdapat detik-detik dia berasa ingin berputus asa dengan jenama #KopiKupi, Fauzi berkata dia suka apa yang dia lakukan sekarang. “Ada pasang surut, tetapi masih cukup untuk kita melalui dan bertahan.”

Source: Vulcan Post

Pengasas itu juga berkongsi bahawa anak-anaknya nampaknya mula memupuk minat dalam perniagaan itu, dengan perancangan sulung untuk meniru kopi mudah alih #KopiKupi di Lembah Klang sebagai pekerjaan sambilan beliau.

Mengenai masa depan jenama itu, pengasas mengaku bahawa dia mempunyai rancangan untuk menjadikannya lebih baik. “Tetapi memandangkan ini adalah lebih kurang perniagaan keluarga, kami akan mengambilnya dengan perlahan dan mantap, satu demi satu tetapi pasti.”

Pada masa ini, selain daripada perniagaan kopi mudah alih di Johor (yang digelarnya sebagai “Kereta Kafein #KopiKupi KwM”) dan #KopiKupi Kampung, terdapat juga Gerakan Gerabak #KopiKupi yang beroperasi daripada treler makanan.

Source: Vulcan Post

“Kami bercadang untuk menjadikan #KopiKupi Kampung sebagai medan selera perniagaan dengan menyediakan gerai untuk penjual makanan lain,” kata Fauzi. Satu gaya medan selera yang dia fikirkan ialah gaya kontena.

“Bagi model perniagaan mudah alih pula, kami akan bertindak sebagai perunding atau pun rakan usaha sama bagi sesiapa yang ingin terlibat dalam perniagaan kopi ini dengan membekalkan peralatan yang bersesuaian, seperti mesin kopi, pengisar kopi, dan penjana elektrik. ”

Dengan begitu banyak idea dan rancangan yang sedang diusahakan, nampaknya Fauzi dan jenama #KopiKupinya tidak akan berkurangan dalam masa terdekat.

Jika anda ingin rasa Chiffon Cake Premium anda boleh singgah di Pandanese Chiffon Cake di Petaling Jaya Selangor.

“Article Curated By Ammar”