Adik Beradik Dari Perak Ini Telah Menjadikan Resipi Sos Cili Bunga Kantan Ayah Mereka Menjadi Biz Sepenuhnya

You are currently viewing Adik Beradik Dari Perak Ini Telah Menjadikan Resipi Sos Cili Bunga Kantan Ayah Mereka Menjadi Biz Sepenuhnya

Apabila saya memikirkan makanan ringan, perkara pertama yang saya fikirkan ialah keropok kering dari Terengganu. Keluarga saya sering menggoreng keropok ini untuk minum petang atau pun sekadar mengunyah sambil berhimpit di hadapan TV.

Dan satu perkara yang selalu kami gandingkan ialah sos cili. Tidak, bukan sos cili biasa yang sedikit manis atau masam. Kami mencari perasa cili tempatan seperti sos cili padi dan sambal belacan.

Jadi saya tertarik apabila Bintang Flavours, jenama tempatan yang menjual Sos Cili Kantan, muncul di suapan Instagram saya.

Sos Cili Kantan
Source: Vulcan Post

Menambahkan rempah ratus kepada kehidupan

Berasal dari bandar tepi pantai Sitiawan, Perak, adik-beradik Kevin dan Philip Ong memulakan Bintang Flavors dengan resipi dan bantuan bapa mereka, Encik Ong Kee Kwong.

Pada masa itu, saudara-saudara bekerja di tempat kerja korporat dan berasa agak tidak puas hati.

“Kami mahu melakukan sesuatu yang lebih kreatif dan mencabar, dan kami merasakan kami mempunyai idea yang baik untuk perniagaan yang boleh mengisi jurang dalam pasaran,” kata pasangan itu kepada Vulcan Post.

Dan nasib mereka, mereka tahu tentang perkara yang boleh dilakukan—Sos Cili Kantan milik bapa mereka.

“Ayah kami seorang yang gemar makan dan juga seorang masakan rumah yang hebat. Dia diajar memasak secara tradisional oleh ibunya ketika dia masih kecil,” kongsi mereka. Semangat kembaranya dalam mencuba perisa baru turut diterapkan di dapur.

Pemacuan Encik Ong dalam menghasilkan resipi sosnya sendiri didorong oleh sos lain di pasaran. Atau sebaliknya, kekurangannya.

Bahan bahan membuat sos cili kantan
Source: Vulcan Post

Bercakap terus terang, saudara-saudara menjelaskan, “Ia terutamanya diilhamkan oleh fakta bahawa sos yang terdapat di pasaran tidak menawarkan profil rasa pilihan (yang dicarinya), dan juga cenderung untuk berjimat pada kualiti untuk kuantiti.”

Oleh itu, kedua-duanya berkongsi bahawa resipi keluarga mereka kaya dengan bahan-bahan tempatan semulajadi, menekankan rasa berkualiti tinggi dan ketiadaan pengawet, pewarna dan perasa tiruan.

Keluarga, iman, dan wangian

Keyakinan untuk melancarkan Bintang Flavors walaupun kekurangan pengalaman keusahawanan dikreditkan kepada tiga faktor utama.

Pertama, mereka telah melakukan banyak penyelidikan tentang industri F&B sehingga mereka berasa yakin tentang pemahaman yang baik tentang pasaran. Dan terdapat rangkaian sokongan kuat keluarga dan rakan, yang kedua-duanya mempercayai mereka dan bersedia membantu, termasuk bapa mereka yang kini bertindak sebagai penasihat jenama itu.

Tetapi akhirnya, ia adalah kepercayaan Kevin dan Philip sendiri terhadap produk mereka, Sos Cili Kantan Signature (RM12.90 untuk sebotol 250ml), dan keupayaannya untuk menjadi pengganggu dalam pasaran sedia ada.

Bahan utama yang digunakan dalam Sos Cili Kantan Bintang Flavours ialah bunga kantan, yang juga dikenali sebagai bunga halia obor. Sebabnya ialah ia menambahkan sentuhan wangi dan unik pada hidangan yang digunakan.

Bungan kantan sebagai bahan utama
Source: Vulcan Post

Bunga kantan agak biasa digunakan dalam masakan Asia Tenggara termasuk Malaysia, dan anda boleh menemuinya dalam hidangan seperti laksa, asam pedas, dan nasi kerabu.

Tetapi selain itu, pilihan adik-beradik Ong untuk membuat sos pertama (dan setakat ini sahaja) Bintang Flavours berpunca daripada sedikit kebanggaan negara. “Ia (Sos Cili Kantan) adalah penjelmaan perisa tempatan yang mewakili Malaysia.”

“Resipi tandatangan kami telah melalui beberapa tahun R&D on-and-off oleh bapa kami,” kata pasangan itu. “Terutamanya tweaking berdasarkan keutamaan kami sendiri dan juga maklum balas daripada keluarga dan rakan-rakan.”

Melancarkan produk bintang flavour

Dengan itu, mereka melancarkan Bintang Flavours dari keselesaan rumah mereka pada tahun 2020.

proses pembuatan sos cili bunga kantan
Source: Vulcan Post

Kemudian apa yang bermula sebagai projek haiwan peliharaan semasa wabak perlahan-lahan berkembang menjadi perniagaan yang mantap. Selepas menerima sambutan menggalakkan daripada orang ramai, Kevin dan Philip mengambil masa beberapa bulan untuk menaik taraf keupayaan pengeluaran Bintang Flavours dan mengumpul modal.

Anda mungkin melihat sedikit rehat pada halaman Instagram jenama itu antara Januari 2021 dan awal tahun ini. Tetapi itu bukan kerana perniagaan sedang berehat.

Kevin dan Philip berkongsi bahawa Bintang Flavours telah beroperasi dan beroperasi sepanjang tempoh itu walaupun tidak aktif di media sosial. “Kami tidak menutup perniagaan tetapi terus menjual melalui ejen dan terus kepada pelanggan tetap.”

Kini, memasuki tahun ketiga mereka menjalankan jenama itu, adik-beradik itu telah mengembangkan pasukan untuk memasukkan dua pekerja sambilan. Perniagaan itu juga telah berjaya beralih keluar dari rumah mereka ke dapur berpusat komersial di Sungai Buloh.

“Pada kapasiti semasa kami, [kami mengeluarkan] 200 botol (sos cili) sehari. Kami purata 950 botol jualan setiap bulan,” seru mereka dengan bangga. “Bulan yang baik akan menyaksikan jualan melebihi 1,000 botol.”

Sos Cili Kantan
Source: Vulcan Post

Kedua-dua adik-beradik itu turut mengusik dua produk baharu dalam perancangan yang akan dilancarkan tidak lama lagi. Iaitu, pes masakan kari kantan mereka dan sos panas habanero gourmet.

Buat masa ini, Sos Cili Kantan Signature mereka boleh dibeli melalui laman web rasmi jenama itu, halaman Shopee, atau TikTok Shop.

Apabila kehidupan memberi anda lada…

Apa yang dikatakan, Kevin dan Philip mengaku kepada kami bahawa terdapat cabaran tertentu yang mereka hadapi dalam menjalankan Bintang Flavours. Perkara biasa dikenakan, seperti kos memulakan perniagaan dan masa yang diambil untuk memperoleh keuntungan.

Ini seterusnya menjadikan proses R&D untuk membangunkan perisa baharu yang panjang dan mahal. Belum lagi pelaburan yang diperlukan untuk meningkatkan pemasaran dan jualan untuk mencapai khalayak sasaran jenama.

Satu faktor yang ketara ialah sumber bahan. Seperti yang dinyatakan, bunga kantan adalah bintang Sos Cili Kantan Perisa Bintang.

Tetapi masalahnya terletak pada fakta bahawa cuaca boleh menjadi ancaman kepada penuaiannya. Dan bunga ini mengambil masa dua tahun untuk tumbuh dari rizom, menurut wawancara Mingguan Wanita dengan seorang petani tanaman kantan tempatan.

Sos Cili Kantan
Source: Vulcan Post

Oleh itu, walaupun matlamat masa depan adalah untuk mula mengusahakan ramuan mereka sendiri, Kevin dan Philip percaya bahawa kepelbagaian dalam pembekal adalah penyelesaian mereka buat masa ini. “Nasib baik, kami mempunyai beberapa pembekal tempatan yang boleh dipercayai untuk Bunga Kantan di Sungai Buloh yang secara langsung dari ladang.”

Namun, pada ketika ini, mereka mengakui cabaran terbesar ialah mendapatkan pensijilan halal dan memulakan pengedaran dalam perdagangan tradisional dan moden.

“Matlamat kami adalah untuk mengedar atau memborong kepada pemain yang lebih besar dalam pasaran, dan itu biasanya memerlukan kami disahkan halal,” kata pasangan itu.

Sementara itu, mereka sedang berusaha untuk bekerjasama dengan beberapa kedai F&B, terutamanya restoran Nyonya dan Cina, serta kafe gourmet dan rangkaian makanan segera untuk menghasilkan kempen menu masa terhad.

Article Curated By Ammar