8 Tahun Selepas Memenangi MasterChef Malaysia, Doktor Gigi Ini Membuka Sebuah Kafe Bersama Sahabatnya Semasa Kecil

  • Post author:
  • Post category:Makan / Moden / Resepi
  • Reading time:12 mins read
You are currently viewing 8 Tahun Selepas Memenangi MasterChef Malaysia, Doktor Gigi Ini Membuka Sebuah Kafe Bersama Sahabatnya Semasa Kecil

Pernahkah anda bercakap tentang memulakan perniagaan dengan rakan baik anda semasa kecil? Mungkin ia adalah untuk pawagam pandu masuk atau kedai mainan dengan alat permainan terkini. Akhirnya, ia mungkin menjadi sesuatu yang anda hanya ingat di masa dewasa.

Namun, bagi sahabat baik zaman kanak-kanak Dr Ezani dan Nurul Shai, impian itu menjadi kenyataan.

Selepas bertahun-tahun bercakap tentang menjalankan kedai roti bersama-sama, pasangan itu akhirnya membuka kedai roti kafe yang selesa terletak di Cyberjaya, yang dipanggil Pastribella Bakeshop, pada tahun 2019.

Kadang-kadang bintang memang sejajar dengan kita

Sebagai penonton tegar MasterChef Australia, Dr Ezani tidak menyangka akan menyertai pertandingan memasak versi Malaysia. Lebih kurang panggilan pertama MasterChef Malaysia untuk uji bakat.

“Saya hanya pergi untuk berseronok. Nurul praktis mengisi borang permohonan untuk saya,” kenang Dr Ezani penuh kasih.

Nasib baik, Dr Ezani bukan sahaja terpilih untuk menyertai program memasak malah ditawarkan jawatan pergigian di Sabah pada masa yang sama.

Menolak nasib itu, dia meminta penangguhan daripada program pergigian untuk menyertai MasterChef Malaysia dan mendapat kelulusan.

Ini berubah menjadi keputusan yang mengubah hidup apabila dia menjadi juara musim pertama.

Source: Vulcan Post

Impian zaman kanak-kanak

Sejak kecil, Dr Ezani tahu dia mahu menjadi doktor gigi. Tetapi memasak dan membakar sentiasa menjadi sebahagian daripada hidupnya juga.

“Disebabkan arwah ibu, saya mula membantu dengan membuat kuih raya, [dan] membuat kucar-kacir di dapur sejak awal lagi,” kongsinya.

Kemahiran hidup dan hobi ini diteruskan sehingga dewasa mudanya sebagai pelajar di Australia juga. Dia akan bereksperimen dengan resipi baharu dan meneroka hasil segar di pasaran tempatan.

Untuk memenuhi cita-cita zaman kanak-kanaknya untuk menjadi doktor gigi, Dr Ezani terpaksa menjalani perkhidmatan pergigian wajibnya. Ia serupa dengan housemanship yang perlu diselesaikan oleh doktor.

Source: Vulcan Post

Beliau bekerja sebagai pegawai pergigian di klinik kesihatan universiti UPM selama hampir enam tahun. Dalam tempoh itu, dia juga aktif bebas sebagai chef selebriti, selain melakukan jualan bakar di gerai dan pesta makanan.

Sebaliknya, Nurul Shai sedang berusaha untuk menjadikannya sebagai ahli geofizik, dan kemudiannya bekerja dalam industri minyak dan gas.

Sebagai kawan baik, dapat difahami bahawa Nurul terpengaruh dengan Dr Ezani dan minatnya terhadap baking.

“Pada cuti sekolah, kami [akan] lepak di rumah saya dan cuba membakar dan memasak bersama rakan-rakan,” jelas Dr Ezani. Mereka pergi ke sekolah berasrama yang sama yang membantu membina persahabatan mereka.

“Ia berterusan setiap tahun sehingga saya berada di Australia. Setiap kali cuti musim panas, saya akan kembali ke Malaysia, dan kami akan menganjurkan makan-makan dengan rakan-rakan di mana saya akan memasak. Dia sememangnya seorang tukang masak yang baik, jadi mudah baginya untuk memasak.”

Kerja berpasukan

Source: Vulcan Post

Pada mulanya, mereka berdua bermula secara kecil-kecilan dengan membuat barangan seperti kalendar resipi dan apron untuk dijual di media sosial. Kemudian mereka pergi ke luar talian dan mencuba tangan mereka menjual makanan bakar di pesta makanan.

Pengalaman pertama mereka menganjurkan jualan bakar di Foodgasmfest pada 2014, diikuti KL Big Kitchen di Dataran Merdeka.

Dengan cara saintifik yang sebenar, Dr Ezani dan Nurul memutuskan cara terbaik untuk mengetahui sama ada usaha sama akan berhasil adalah dengan mencuba. Kedua-duanya tidak pernah menjalankan perniagaan sebelum ini tetapi memilih untuk mencuba yang terbaik dan menyesuaikan diri dengan perubahan.

Sepanjang masa, doktor gigi bekerja sepenuh masa di klinik dan bekas pakar geofizik itu bekerja keras sebagai ibu sepenuh masa.

Source: Vulcan Post

Hanya apabila Dr Ezani melepaskan jawatannya di UPM barulah dia berasa bersedia untuk memberi komitmen sepenuhnya kepada idea itu.

“Kami benar-benar berkata, ‘Mari kita lakukan ini’. Jadi kami pergi cari lokasi,” ceritanya.

Begitulah mereka berakhir di Tamarind Square di Cyberjaya, tidak terlalu jauh dari tempat pengasas tinggal di Bangi.

Berpegang pada apa yang mereka tahu, kedua-duanya pergi dengan menu yang ringkas dan perlahan-lahan mengembangkan menu kedai roti kafe seiring dengan berlalunya masa.

“Kami benar-benar baru belajar sepanjang perjalanan, dan kami masih belajar setiap hari,” kongsi bekas juara MasterChef Malaysia itu.

Source: Vulcan Post

Beberapa laris Pastribella Bakeshop termasuk kek karamel masin coklat, kek keju bakar dan kek coklat bakar dua kali.

Tawaran lain yang lebih biasa termasuk kek pavlova dan kek biji popi lemon. Kedai roti menyajikan hidangan panas seperti spageti ayam buttermilk pedas dan telur dadar tiram juga.

Membakar dan memasak

Untuk enam bulan pertama Pastribella, Dr Ezani dan Nurul kekal secara praktikal, mengendalikan segala-galanya daripada membakar hingga mengendalikan kaunter.

Source: Vulcan Post

Tidak lama selepas dibuka, wabak itu melanda dan menyebabkan mereka menutup pintu selama hampir sebulan. Menjadi kafe yang baru dibuka membantu pada masa itu kerana kos dan kos masih agak rendah.

“Kami berjaya mempunyai rizab tunai yang agak stabil, syukurlah,” katanya. “Kemudian [semasa] musim puasa dan raya, kami buka semula dan bergegas melalui pesanan dan penghantaran dalam talian. Kami terpaksa berputar dengan cepat untuk mendapatkan platform pesanan dalam talian.”

Walau bagaimanapun, mereka terpaksa memotong gaji semua orang, termasuk pengasas untuk memastikan perniagaan terus hidup.

Kedai roti kafe juga mengambil kesempatan daripada semua subsidi dan insentif gaji kerajaan yang dikenakan pada masa itu untuk meringankan beban kewangan. Dan tuan tanah mereka menyokong mereka dengan sekali-sekala mengetepikan sewa bulanan.

Setelah perniagaan stabil, mereka mula mengambil lebih ramai kakitangan, dan Dr Ezani dan Nurul lebih menumpukan pada aspek pengurusan.

“Saya masih melakukan kawalan kualiti, seperti makan dan merasa, melatih kakitangan, sekali-sekala membakar resipi baru, dan membangunkan menu,” jelas Dr Ezani.

Perkara-perkara yang baik datang kepada mereka yang menunggu

Source: Vulcan Post

Ketabahan dan kesabaran mereka akhirnya membuahkan hasil. Tidak lama selepas sekatan wabak ditarik balik, keadaan mula bertambah baik untuk Passtribella Bakeshop.

Sehinggakan mereka mampu untuk akhirnya mengubahsuai dan menghias semula usaha pertama mereka.

Seperti kebanyakan perniagaan lain, Dr Ezani berkongsi bahawa pasangan sahabat itu bermula dengan bajet yang terhad. Oleh itu, reka bentuk dalaman adalah “sangat asas”.

Tetapi apabila perniagaan berkembang, lebih banyak ruang diperlukan untuk penyimpanan dan pengeluaran. Maka mereka menyewa unit bersebelahan dan memindahkan dapur kedai roti kafe ke sana.

Source: Vulcan Post

Doktor gigi kini menjalankan Passtribella Bakeshop secara sepenuh masa bersama suami Nurul dan Nurul. Malah, beliau yang pernah bekerja di luar pesisir kini juga barista jenama itu antara peranan lain.

Tetapi itu bukan untuk mengatakan bahawa Dr Ezani telah berputus asa dengan kerjayanya yang lain sepenuhnya. Doktor gigi kadang-kadang masih sambilan di klinik swasta.

“Saya masih suka merawat pesakit saya dan membantu mereka mendapatkan kesihatan mulut yang terbaik. Jadi saya mahu terus berlatih secara santai,” katanya.

Source: Vulcan Post

Pada tahun-tahun akan datang, mereka berharap untuk bercabang ke lebih banyak kawasan tengah, doktor gigi berkata, “Semoga ada kedai kecil di KL atau Damansara.” Tetapi dalam pada itu, mereka ingin bekerjasama dengan lebih banyak kafe tempatan untuk menyajikan “barangan bakar yang jujur” mereka.

Dr Ezani berkongsi bahawa beberapa kafe di sekitar Bangi, Puchong, dan Cyberjaya sudah pun membawa makanan mereka. Dan mereka merancang untuk mempelbagaikan ke dalam katering dan acara, serta menganjurkan kelas memasak.

Boleh dikatakan, pasangan BFF yang berkuasa ini telah menyelesaikan masalah.

Jika anda ingin merasai masakan ala barat anda boleh cuba retaurant Giggles & Geeks yang terletak di cyberjaya.

Location

Alamat:  D3-04-03 Tamarind Square, 63000 Cyberjaya, Selangor

Maps: https://maps.app.goo.gl/wsbBKCzuHwfm225S9

Instagram: https://www.instagram.com/pastribellabakeshop/?hl=ms

“Article Curated By Ammar”