Temui Orang Sabah Di Belakang Perusahaan Sosial yang Memenangi Malaysia’s Next Top Chicken Chop

You are currently viewing Temui Orang Sabah Di Belakang Perusahaan Sosial yang Memenangi Malaysia’s Next Top Chicken Chop

Pada petang Sabtu yang tenang, saya mendapati diri saya berada di sebuah kedai makan kejiranan yang selesa di Taman Bukit Desa dengan nama Charlie’s Café and Bakery (Charlie’s Café).

Menjalankan kafe pada hari itu ialah Desonny (nama Charlie hanyalah nama yang mereka pilih), Debra, dan anak bongsu daripada empat anak mereka yang membantu menunggu meja.

Daripada menu kurus hanya tujuh tawaran, kami memesan Laksa ala Sarawak dengan Udang Harimau (RM21) dan Ayam Goreng Mini dengan Kuah dan Coleslaw (RM21), bersama gelas teh limau ais buatan sendiri.

Menu dan waktu buka Charlie’s Café and Bakery
Source: Vulcan Post

Semasa kami makan, Desonny merayau-rayau, bercakap dengan segelintir pengunjung seperti kawan lama (saya kemudiannya mengetahui satu pihak sebenarnya adalah ayahnya, yang pertama kali ditemuinya sejak wabak itu).

Beberapa siri peristiwa (ada yang agak malang) membawa saya ke sini. Saya pada asalnya terjumpa Kafe Charlie di media sosial selepas chef selebriti Dato Fazley Yaakob telah melawat tempat itu.

Pada masa itu, Charlie’s Cafe juga telah menyertai Knorr Professional’s Malaysia’s Next Top Chicken Chop, di mana Dato Fazley adalah dutanya. Dalam masa antara komunikasi kami, Kafe Charlie telah menjadi salah satu daripada tiga pemenang Hadiah Utama.

hidangan di Charlie’s Café and Bakery
Source: Vulcan Post

Saya telah menghubungi dan menghantar beberapa soalan kepada Desonny, yang dia balas dalam mesej suara.

Tanpa kami sedari, mesej telah ditetapkan untuk hilang selepas 24 jam—sebelum saya dapat menyalinnya.

Selepas kemunduran ini, saya memutuskan untuk membuat perjalanan sendiri ke kafe, dan apabila difikirkan semula, saya gembira ia berjaya dengan cara ini.

Kehidupan dalam industri F&B

Malah sebelum memulakan Kafe Charlie, Desonny telah menghabiskan sebahagian besar hidupnya di alam F&B, tetapi tidak semestinya di dapur.

“Saya hanya tahu F&B sepanjang hidup saya,” dia berfikir. “Saya bermula sebagai kru sambilan di sebuah kafe di Bukit Bintang, membuat RM2.30 sejam.”

Malah sebelum memulakan Kafe Charlie, Desonny telah menghabiskan sebahagian besar hidupnya di alam F&B, tetapi tidak semestinya di dapur.

“Saya hanya tahu F&B sepanjang hidup saya,” dia berfikir. “Saya bermula sebagai kru sambilan di sebuah kafe di Bukit Bintang, menghasilkan RM2.30 sejam.”

suasana dapur di Charlie’s Café and Bakery
Source: Vulcan Post

Semua pengalaman ini memberinya pandangan yang sangat komprehensif ke bahagian hadapan dan belakang perniagaan.

“Tetapi saya bukan tukang masak,” jelasnya. “Tidak pernah menjadi tukang masak. Tapi saya boleh makan, saya boleh rasa. Saya dilatih untuk memahami pasaran untuk melihat cerapan, pemerhatian dan arah aliran untuk membahagikan saluran dan memahami khalayak sasaran.”

Terima kasih kepada cerapan seperti ini, Desonny telah dapat mencipta menu yang sangat disengajakan. Semua menu adalah berdasarkan pengalaman dan pengetahuan beliau tentang hidangan popular di Malaysia. Ayam goreng, untuk satu, telah menjadi jawapan yang jelas.

Ia juga masuk akal dari segi kecekapan, kerana resipinya boleh disimpan dengan mudah konsisten dengan mempunyai suhu standard dan masa memasak.

Bukan asing di media

Jika Kafe Charlie terdengar biasa kepada anda, anda mungkin pernah melihatnya dalam berita atas pelbagai sebab. Untuk kedai makan kejiranan sekecil itu, kafe itu telah menjadi tumpuan beberapa kali.

Apabila ia mula-mula dimulakan, ia telah mendapat perhatian media dengan cepat kerana tart UFOnya. Disediakan oleh Debra, tart UFO adalah kebanggaan dan kegembiraan Sandakan di mana ia berasal.

suasan Charlie’s Café and Bakery
Source: Vulcan Post

Perusahaan sosial itu juga telah dipaparkan untuk sistem bayar ke hadapan dan pengambilan bekas banduan.

Sistem bayar ke hadapan berfungsi dengan membenarkan pelanggan menyumbang RM5 untuk menyediakan makanan kepada orang yang memerlukan, seperti gelandangan dan miskin.

“Kami biasa melakukan 50 hidangan setiap minggu, bekerjasama dengan Tentera Robin Hood,” kata Desonny.

Namun, apabila COVID-19 melanda, kekurangan tenaga kerja menyebabkan mereka tidak dapat berbuat banyak. Kini, mereka melakukannya dalam skala yang lebih kecil, bekerja dengan mereka yang mempunyai hubungan baik dengan golongan miskin bandar untuk membantu poket lima hingga sepuluh orang.

Saya ingin tahu mengapa memberi kembali kepada masyarakat sangat penting baginya

suasana Charlie’s Café and Bakery
Source: Vulcan Post

Jawapannya agak mudah-kerana Desonny sendiri telah menjadi penerima kebaikan orang lain.

“Saya sedar bahawa hei, jika orang memberi kita peluang kedua, saya fikir saya harus memberi orang lain peluang kedua,” katanya.

Melakukan kerja sosial bukan mudah

Sejak penubuhannya, Kafe Charlie dengan sengaja telah dikendalikan sebagai perusahaan sosial.

Mereka bekerja rapat dengan Malaysian CARE berdasarkan kes demi kes untuk mengupah orang dari penjara. Salah seorang yang pertama, Desonny ingat, adalah seorang bapa saudara yang telah dipenjarakan selama lebih 20 tahun.

“Tanpa banyak pengalaman, kami membenarkan mereka mula dan bekerja, kami tidak benar-benar melalui temuduga yang sangat ketat, tetapi dengan niat yang baik,” katanya. “Tetapi saya sedar, ada keluk pembelajaran di hujung kita.”

Isu disiplin, miskomunikasi dan perbezaan dalam piawaian kebersihan juga dibuat untuk beberapa cabaran besar. Terdapat juga halangan yang menghalangnya daripada membantu pelarian, kerana mereka tidak dibenarkan bekerja secara sah.

Kafe Charlie mahu meneruskan konsep ladang ke meja pada mulanya juga, bekerja dengan petani kampung kecil untuk bunga kantan.

dinding yang berhias untuk menarik pelanggan
Source: Vulcan Post

Walau bagaimanapun, kerana sifat ladang kecil sedemikian, mereka tidak begitu sistematik dalam operasi mereka, yang akan membawa kepada masalah bekalan. Oleh itu, Kafe Charlie tidak dapat meneruskannya.

Pemiliknya juga memberitahu bahawa dia telah mendapat banyak komen yang menghina sepanjang tahun, dengan mendakwa bahawa dia hanya mengaut keuntungan daripada “lucah kemiskinan”.

Disebabkan kenyataan itu, dia telah berhenti menyiarkan banyak tentang kerja sosial yang dilakukan oleh perniagaan itu, tetapi mereka masih terus melakukan apa yang mereka boleh di latar belakang untuk memberi kembali kepada komuniti, hanya dengan cara yang lebih senyap.

Berkhidmat lebih daripada sekadar kejiranan

Melihat sekeliling kafe, peralatan Grab boleh dilihat di mana-mana. Walaupun wabak itu telah melanda teruk, kesannya ialah ia akhirnya mendorong pasukan untuk memberi perhatian kepada penghantaran dalam talian.

Walaupun kafe itu sudah mula melakukan penghantaran setahun sebelum wabak itu, penutupan sudah pasti membantu memangkin pertumbuhan mereka di hadapan itu. Hari ini, 70% hingga 80% pesanan mereka adalah penghantaran.

“COVID-19 mengubah segala-galanya. Ia mengajar kami untuk menjadi lebih cekap, berfikiran strategik, menggunakan lebih banyak data, dan bagaimana untuk mempunyai tenaga kerja yang sangat terhad dan masih bertahan pada masa paling kritikal,” katanya.

Dan terima kasih kepada penggunaan Grab, Desonny telah dapat melancarkan jaringan mereka lebih jauh, membawanya pelanggan dari seluruh Lembah Klang, yang sebahagian daripada mereka akan mengunjungi kedai itu juga.

Strategi ini juga telah membenarkan kafe menggunakan data dan statistik, yang membantu pasukan membuat keputusan bila hendak membuka untuk makan malam.

Kini, sebagai satu lagi usaha untuk kekal kurus, kafe ini hanya dibuka untuk menjamu selera dari 11 pagi hingga 3 petang, Isnin hingga Sabtu.

Owner Charlie’s Café and Bakery
Source: Vulcan Post

“Agak gila,” dia mengakui.

Sudah tentu, sebelum ini, kafe boleh melanjutkan waktu operasinya, tetapi ia akan menanggung kos yang agak besar kerana mereka perlu mengupah kakitangan tambahan.

“Saya perlu melakukan 20,000 jualan untuk menampung dua kakitangan, berapa banyak ayam yang perlu saya jual?” dia tertanya-tanya. “Dan kami tidak mempunyai banyak wang tunai, sebagai pengendali kecil. Dengan COVID-19, kami tidak mempunyai banyak margin, tetapi kami mempunyai aliran tunai kerana Grab, cukup untuk bergerak supaya kami tidak mati.”

Lawatan Dato Fazley Yaakob baru-baru ini juga telah membantu membawa lebih ramai pengunjung ke tempat tersebut.

pekerja Charlie’s Café and Bakery
Source: Vulcan Post

Walau bagaimanapun, sementara Charlie’s Café masih bertahan lapan tahun dalam perniagaan, yang bukan kejayaan kecil, Desonny mempunyai impian yang lebih besar untuk jenama itu, seperti membuka lebih banyak cawangan pada skala empayar seperti Starbucks.

Sebagai orang Sabah sendiri, dapat memberi impak kepada orang asli dan orang Borneo adalah penting bagi Desonny, jadi dia ingin mengadakan program yang menyokong dan mendidik mereka juga.

Dia berharap untuk mempunyai rakan kongsi yang percaya dengan visinya untuk mengembangkan perniagaan. Lagipun, rakan kongsi dan rakan yang mempercayainya yang mendorongnya untuk memulakan Kafe Charlie.

“Mereka berkata, ‘Anda mempunyai bakat, mengapa tidak anda membuat F&B?’,” katanya. “‘Tetapi ia adalah kerja yang sangat sukar,’ kata mereka. Saya fikir, kerja keras kerja keras lah, tetapi saya tidak tahu ia akan menjadi sesukar ini.”

Namun, seperti yang dikatakan oleh Desonny, “Kepada kami, saya dan Debra, itu adalah panggilan kami.”

Itulah sebabnya di sebalik semua cabaran yang dihadapinya, Charlie’s Café terus menjadi batu asas kepada komunitinya yang semakin berkembang sejak lapan tahun yang lalu, dan merancang untuk meneruskan untuk yang seterusnya walau bagaimanapun banyak lagi.

Location

Alamat: 29, Jalan Bukit Desa 5, Taman Bukit Desa, 58100 Kuala Lumpur, Wilayah Persekutuan Kuala Lumpur

Maps: https://maps.app.goo.gl/cvfzxAcLwXQvL3oV9

Article Curated By Ammar