Sebagai Peminat Cerita Seram Yang Gemar Dengan Pengalaman F&B, Orang Melaka Mengabungkan Ketakutan & Makanan Di Kafe Mereka

  • Post author:
  • Post category:Food Review / Moden
  • Reading time:8 mins read
You are currently viewing Sebagai Peminat Cerita Seram Yang Gemar Dengan Pengalaman F&B, Orang Melaka Mengabungkan Ketakutan & Makanan Di Kafe Mereka

Menyelitkan cerita rakyat yang menyeramkan dengan makanan

Rohzairee Zainal dan Aqilah Faqihah mula-mula membeli kedai itu tanpa perancangan sebenar, sehingga mereka menyedari bahawa Muzium Hantu Melaka terletak bertentangan dengannya.

Sebagai pencinta filem seram, pasangan itu memutuskan bahawa itulah cara untuk menjalankan perniagaan. “Idea itu muncul dan kami hanya meneruskannya.”

Mereka mula bosan makan di kafe dengan “hiasan dan makanan yang sama”. Oleh itu, mereka menganggap membuka perniagaan yang di luar kotak akan menjadi pertaruhan yang selamat.

Dengan modal lebih RM100,000, pasangan itu mula berusaha mencipta Bunian The Haunted Cafe, sebuah restoran bertemakan seram. Ruang telah diubah suai, peralatan telah dibeli, dan dapur telah direka bentuk semula.

Apa yang perlu dilakukan ialah menambah sentuhan penamat (peraga seram) untuk mengikat semuanya bersama-sama.

Tempat ini menampilkan pekerja berpakaian seperti watak dari cerita rakyat tempatan, seperti pontianak dan pocong. Lilin, lampu merah, dan muzik latar belakang yang menakutkan mencipta suasana yang meresahkan.

Ia adalah suasana sempurna yang disasarkan oleh jenama itu.

Suasana di Bunian The Haunted Cafe
Source: Vulcan Post

Menumbuhkan selera untuk seram

Pengasas telah berada dalam industri F&B selama yang mereka ingat. Secara individu, mereka mempunyai pengalaman bertahun-tahun, tetapi hanya mula menjalankan perniagaan sepenuh masa sebagai pasangan pada tahun 2015.

Walaupun anda mungkin menganggap perniagaan hanya tertumpu pada suasana seram, Bunian The Haunted Cafe masih menjadi kafe pada penghujung hari. Menu ini terutamanya terdiri daripada hidangan Barat, dengan beberapa item yang mempunyai unsur menakutkan.

Misterinya, bagaimanapun, ialah anda tidak akan tahu apa yang anda perolehi sehingga ia tiba. “Tetapi jangan risau, kami menjamin ia berbaloi,” Rohzairee memberi jaminan.

Nampaknya bukan hanya pelanggan hidup yang menarik kafe, jika acara berikut boleh dipercayai.

Bunian The Haunted Cafe
Source: Vulcan Post

Semasa temu bual dengan Melaka Hari Ini, Rohzairee menyebut bahawa pekerjanya pernah menemui bilik yang penuh dengan “pelanggan”, walaupun tempat itu ditutup untuk malam itu.

“Restoran tutup pukul 11.30 malam. Pada hari kejadian, seorang pekerja kembali ke kedai untuk mengambil barang yang tertinggal. Apabila mereka melihat melalui tingkap, mereka melihat ‘ramai orang’ sedang makan di situ. Jadi pekerja itu berubah fikiran dan berpatah balik,” kongsi Rohzairee.

Tidak lama selepas itu, pekerja itu diserang demam selama tiga hari berturut-turut.

Kebetulan? Siapa tahu.

Tetapi satu perkara yang pasti, Bunian The Haunted Cafe bukan untuk mereka yang lemah hati.

susana di Bunian The Haunted Cafe
Source: Vulcan Post

Pada “menghantui” untuk viraliti yang konsisten

Pada masa penulisan, akaun TikTok Bunian The Haunted Cafe telah mengumpulkan 91.3K pengikut sejak ia mula-mula bermula pada pertengahan November tahun lalu.

Itu pencapaian yang agak besar untuk jenama baharu yang hanya berada di tempat kejadian selama empat bulan.

Menurut pengasas, mereka mengambil nasihat popular untuk kekal konsisten di media sosial. Daripada menyiarkan kandungan hinggalah berinteraksi dengan orang lain, matlamatnya adalah untuk memberitahu orang ramai bahawa mereka wujud dan aktif.

Pasangan itu percaya bahawa viraliti adalah seperti komponen “wajib” dalam bidang pemasaran hari ini. Walaupun ini mungkin tidak berfungsi untuk setiap perniagaan, semuanya bergantung pada siapa penonton anda. Jika mereka adalah orang ramai yang betul, maka anda lebih berkemungkinan melihat pertumbuhan pelanggan.

Walaupun begitu, anda mungkin perasan bahawa beberapa ulasan Google yang Bunian The Haunted Cafe ada termasuk kritikan. Sesetengah menyasarkan titik harganya, manakala yang lain menyebut kualiti makanannya.

Oleh itu, kami terpaksa meminta jawapan daripada pengasas terhadap tuntutan ini.

“Kami masih belajar dan kakitangan masih baru. Tambahan pula, selepas Bunian The Haunted Cafe menjadi viral, keadaan menjadi agak huru-hara. Tetapi kami bertambah baik dan melihat kurang maklum balas negatif,” kongsi mereka.

“Maklum balas sangat baik untuk kami mengetahui di mana kesilapan kami. Dan dari situ, kita belajar.”

Jenama cuba sedaya upaya untuk mencapai jangkaan pelanggannya, tetapi ia masih merupakan proses pembelajaran. Untuk memastikan orang ramai kembali, Bunian The Haunted Cafe menukar persembahannya dari semasa ke semasa.

“Supaya pelanggan berulang itu mendapat pengalaman berbeza setiap kali mereka datang,” kongsi mereka.

pelanggan bergambar bersama pekerja di Bunian The Haunted Cafe
Source: Vulcan Post

Merancang untuk menjadi hantu biasa

Jenama itu baru-baru ini berpindah dari Kampung Hulu ke Jalan Kubu, yang terletak berdekatan antara satu sama lain. Jadi daripada hanya mempunyai lapan meja, mereka kini boleh menghidangkan 25 meja pada satu masa.

Dalam jangka panjang, pasangan ini menyasarkan Bunian The Haunted Cafe menjadi inspirasi dalam industri F&B. “Orang ramai bukan hanya datang untuk makan, tetapi untuk makan dengan hiburan,” kata mereka.

Oleh itu, mereka menjangkakan lebih banyak kafe dan restoran berhantu akan muncul pada tahun-tahun akan datang, jadi mereka berusaha untuk membuktikan diri mereka kepada orang ramai. Mereka juga berharap untuk memasuki pasaran pelancongan suatu hari nanti dan menjadikan jenama itu sebagai destinasi yang mesti dikunjungi.

Walaupun pembukaan di lokasi baharu sedang dalam perancangan, mereka akan menumpukan pada satu cawangan sahaja buat masa ini. “Supaya kami dapat memberikan yang terbaik kepada pelanggan kami,” kata Rohzairee dan Aqilah mengakhiri ucapan.

Jika anda ingin mengetahui menu yang ada di retaurant ini anda boleh mengunjugi laman web bunian the haunted cafe.

Location

📍Bunian The Haunted Cafe

📍No 159 & 161, Jalan Kubu, Kubu, 75300 Melaka

🗺️Google Maps https://maps.app.goo.gl/Y7YucWDeGffEzrBx8

📲Facebook https://z-upload.facebook.com/pemburutiketmurah/posts/3392757354331763

📲Tiktok https://www.tiktok.com/discover/Cafe-bunian

“Article Curated By Ammar”