Kami Bertemu Dengan Pengasas PappaRich Semasa Makan Tengah Hari Di Kopitiam Baharunya, Inilah Pengalaman Kami

You are currently viewing Kami Bertemu Dengan Pengasas PappaRich Semasa Makan Tengah Hari Di Kopitiam Baharunya, Inilah Pengalaman Kami

Sungguh mengenaskan, hakikat bahawa Vulcan Post telah menerbitkan artikel yang mengkaji sejarah PappaRich, hanya beberapa hari sebelum pengasasnya Rich Tan membuat kemunculan semula melalui perniagaan baharu dengan nama Rich Kopitiam.

Kebetulan ini adalah sesuatu yang saya sembang dengan Rich sendiri ketika kami bertemu di Rich Kopitiam baru-baru ini, lebih sebulan selepas pelancaran restorannya.

Source: Vulcan Post

Banyak perkara berjaya memihak kepada kami untuk dapat menghubungkan kami dengan ahli perniagaan yang biasanya sukar difahami untuk temu duga.

Walaupun pasukan Rich telah menghubungi kami, kami akhirnya mendapat sambungan terus melalui Ladang Utama, yang juga telah kami tulis baru-baru ini.

Rich telah menyindir bahawa itu adalah “上天的安排”—ketentuan Tuhan.

Sama ada anda percaya atau tidak, pasukan Vulcan Post membuat pengaturan kami sendiri untuk melawat Rich Kopitiam pada 11 Ogos, berminat untuk mengetahui keadaan kedai makan baharu ala kopitiam itu

Berjalan-jalan masuk ke dalam kedai.

Setelah dimaklumkan bahawa restoran akan terlalu sibuk pada sebelah petang, kami tiba di pusat membeli-belah sebelum tergesa-gesa makan tengah hari.

Source: Vulcan Post

Walau bagaimanapun, agak sukar bagi kami untuk mencari Rich Kopitiam, kerana ia sebenarnya terletak di luar, berhampiran kawasan FlowRider.

Semasa kami sampai ke kedai makan, tempat itu sudah 80% penuh jadi kami berlima mengambil meja empat orang, yang masih agak selesa.

Memerhatikan orang ramai, nampaknya terdapat ramai orang pertengahan umur, di sana untuk berbual-bual sesama rakan atau mungkin rakan kongsi perniagaan.

Pengunjungnya agak pelbagai. Walaupun restoran itu belum lagi disahkan halal, ia menggunakan bahan-bahan halal.

Source: Vulcan Post

Semasa makan tengah hari, barisan mula terbentuk di luar. Yang berkata, keadaan seolah-olah kekal terkawal.

Segala-galanya masih beroperasi seperti mesin yang mempunyai minyak yang baik, mungkin hasil daripada pemilik yang mempunyai banyak pengalaman lepas dalam industri?

Masa untuk menikmati hidangan

Membelek menu, saya terkejut apabila mendapati nama PappaRich pada halaman pengenalan.

Selebihnya buku itu penuh dengan hidangan tempatan, daripada mee udang Pulau Pinang dan nasi ayam Hainan hingga kopi putih dan cendol.

Berdasarkan cadangan yang diberikan oleh kakitangan, kami memesan lima hidangan utama—Char Kway Teow, Assam Laksa, Mee Kari, Nasi Lemak rich Dengan Ayam Berempah dan Nasi Goreng Kampung Dengan Ayam Berempah.

Rich, sangat murah hati, juga menambah sepinggan roti bakar dan telur separuh masak, dan dua set roti bakar mentega dan kaya walaupun kami berkeras hanya satu.

Source: Vulcan Post

Hidangan tiba dengan cepat—tetapi untuk menjadi telus, itu juga boleh menjadi lebih ketara memandangkan kami adalah wakil media. Kami meluangkan sedikit masa untuk merakam gambar makanan, tetapi mungkin lebih baik untuk menggali semasa pinggan masih panas.

Itu bukan bermakna mereka tidak lazat walaupun selepas kami menghabiskan 10 minit yang baik untuk merakam gambar.

Menampilkan udang segar dan berair, Char Kway Teow (RM16.90 dengan telur rebus) sangat popular di kalangan kami, dengan aroma wok hei yang ketara. Saya juga sangat menikmati Assam Laksa (RM15.90), walaupun ia lebih manis, yang mungkin bukan secawan teh semua orang.

Nasi goreng kampung (RM17.90) dan nasi lemak (RM17.90) kedua-duanya menampilkan ayam goreng berempah yang sama. Walaupun ayamnya sangat rangup di luar dan lembut di dalam, kami mendapati sambalnya agak terlalu pedas, walaupun untuk pemakan rempah terbaik dalam kumpulan kami.

Malah hidangan yang paling tidak digemari oleh pasukan kami pada hari itu, Mee Kari (RM14.90) dengan rasa santan yang lebih menyerlah, cukup sedap bagi saya.

Source: Vulcan Post

Rakan sekerja saya merasakan bahawa semua hidangan mempunyai kedalaman yang hangus dan berasap, dengan cara yang terbaik.

Satu lagi perkara yang saya suka tentang hidangan adalah telur rebus yang mereka tampilkan. Daripada telur goreng atau rebus yang biasa, ia menambahkan sentuhan keanggunan sambil menjadikan hidangan itu lebih unik.

Selain makanan, minuman, bagi saya, adalah mesti dipesan. Kopi ais (Rich White Coffee [RM7.80] dan Kopi Ais [RM6.80]), Teh 3 Lapisan (RM7.80), dan minuman Barli (RM4.80) semuanya lazat.

Source: Vulcan Post

Walaupun berasa kenyang, kami berjaya mengambil semangkuk terakhir cendol (RM7.80). Pepatah “selalu ada ruang untuk pencuci mulut” tidak pernah dirasakan lebih benar.

Harga juga kelihatan agak adil, mungkin juga pada harga yang berpatutan bagi sesetengah pihak, untuk kualiti dan kesegaran yang anda perolehi.

Source: Vulcan Post

Sudah tentu, ia lebih mahal daripada apa yang anda temui di kopitiam kejiranan, tetapi di tempat gaya kopitiam seperti ini, anda membayar lebih daripada sekadar makanan. Terdapat keselesaan, lokasi, perkhidmatan, penyaman udara dan banyak lagi, untuk dipertimbangkan.

Jenama yang perlu diperhatikan

Walaupun saya menikmati makanan, saya rasa ia adalah suasana keseluruhan dan penyampaian masakan yang benar-benar menjual pengalaman kepada saya.

Seperti Rich, saya suka makanan kopitiam. Pejabat kami betul-betul bersebelahan dengan bukan satu, tetapi dua kopitiam.

Sudah tentu, pasaran agak tepu sekarang, dengan restoran ala kopitiam lain di luar sana seperti Kopi Oriental, Kafe Nanyang, dan Kopi Putih Old Town tersedia.

Source: Vulcan Post

Walaupun saya tidak dapat membandingkan semua perniagaan tersebut, kerana makanan juga merupakan perkara yang subjektif, saya akan mengatakan bahawa saya percaya Rich Kopitiam akan menjadi pesaing yang kuat di tempat kejadian.

Rich mengulangi semasa makan tengah hari bahawa jenama itu akan berkembang dengan perlahan dan berterusan, bukannya berkembang pesat, untuk mengawal kualiti dengan lebih baik.

Dengan adanya strategi ini, Rich Kopitiam mungkin benar-benar akan memenuhi cita-cita pengasas untuk mengukuhkan legasinya dalam adegan F&B tempatan.

Article Curated By Ammar